Τριπλό «όχι» από Βερολίνο για «κούρεμα», αλλαγή συμφωνιών και αποζημιώσεις

Τριπλό «όχι» από Βερολίνο για «κούρεμα», αλλαγή συμφωνιών και αποζημιώσεις

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι αρχίζουν να υποβαθμίζουν τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με πιο πρόσφατη περίπτωση τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Ωστόσο, το Βερολίνο επιμένει ότι κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι προηγούμενες και αποκλείει εκ νέου το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Αντιθέτως, στις Βρυξέλλες όλο και πληθαίνουν οι αξιωματούχοι που θεωρούν «αναπόφευκτη» μια νέα αναδιάρθρωση χρέους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι αρθρογράφοι διεθνών εφημερίδων αναδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης.

«Οι εκλογές δεν αλλάζουν οτιδήποτε στις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες της προηγούμενης», απάντησε χθες εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ερωτηθείς να σχολιάσει την πιθανότητα να υπάρξει αλλαγή πολιτικής σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Σόιμπλε αρνήθηκε να απαντήσει ποιο θα ήταν το κόστος ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα». Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει καμία βάση» για απαιτήσεις, όπως η καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και η αποπληρωμή του καταναγκαστικού κατοχικού δανείου που είχε πάρει η Γερμανία από την Ελλάδα το 1942. Οσον αφορά το θέμα ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε την Κυριακή ότι θα ήταν παράδοξο η Ελλάδα να διακόψει όλες τις μεταρρυθμίσεις και να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη μετά τέσσερα-πέντε χρόνια λιτότητας. «Δεν θέλω να προβώ σε εικασίες σχετικά με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη ή την Ευρωζώνη ή αν θα ήταν επιβλαβής, διότι υποθέτω ότι δεν θα συμβεί», είπε ο κ. Ρούτε την Κυριακή το βράδυ μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση. Ο δε επίτροπος της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γκίντερ Ετινγκερ δήλωσε στην Die Welt ότι ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν συνδέεται αναγκαστικά με έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Ο δε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υιοθετήσει πιο μετριοπαθή στάση αν γίνει κυβέρνηση, είπε ότι κανείς δεν θέλει να επιβάλει νέους όρους στην Ελλάδα και ότι το Eurogroup ελπίζει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο που πορεύθηκε μέχρι σήμερα. Κατά τον κεντρικό τραπεζίτη της Αυστρίας Εβαλντ Νοβότνι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και σοβαρό πρόβλημα για τους υπολοίπους.

Σε αυτό το κλίμα, η Die Welt μεταδίδει ότι πληθαίνουν στις Βρυξέλλες οι φωνές όσων ζητούν νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν θεωρούν «αναπόφευκτο» ένα νέο «κούρεμα» επειδή διαφορετικά η χώρα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τόσο υψηλό χρέος. Το «κούρεμα» θα μπορούσε να φτάσει το ένα τρίτο ή και το ήμισυ του ελληνικού ονομαστικού χρέους, ενώ αντικείμενο διαφωνίας είναι και ο χρόνος, με ορισμένους να κάνουν λόγο για το 2015 και άλλους να τοποθετούν την αναδιάρθρωση σε μερικά χρόνια. Η δε έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εκτιμά ότι «μια νίκη του χαρισματικού Τσίπρα ενδέχεται να αποτελέσει πραγματική ευκαιρία για την Ελλάδα», ωστόσο υποστηρίζει ότι σε περίπτωση μη τήρησης των ήδη υπογεγραμμένων συμφωνιών, δεν θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα. Σε άρθρο γνώμης στους Financial Times υποστηρίζεται ότι «Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να συμβιβαστούν ώστε να αποφευχθεί το Grexit». Επισημαίνεται ότι σε αντίθεση με τις εκλογές του 2012, σήμερα το διακύβευμα των εκλογών είναι ποιος θα διαπραγματευθεί την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος. Τέλος, σε ανάλυση της Wall Street Journal επισημαίνεται ότι το γεγονός πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα ήταν καταστροφική για όλες τις πλευρές δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί και ότι ο κίνδυνος ενός Grexit εξαιτίας ατυχήματος είναι πραγματικός.

Θετική αντίδραση σε Χ.Α., ομόλογα

Η πρώτη ουσιαστική αντίδραση του χρηματιστηρίου απέναντι στις πρώτες πτωτικές συνεδριάσεις του 2015 αποδίδεται στην πρόθεση των hedge funds να εκμεταλλευθούν τα ιστορικά χαμηλά των ελληνικών blue chips και να εκμεταλλευθούν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη που θα προκύψουν στις επόμενες συνεδριάσεις.

Ταυτόχρονα, η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ότι εφόσον εκλεγεί η κυβέρνησή του, σκοπεύει να αποπληρώσει κανονικά τα ομόλογα του Μαρτίου, έδωσε ώθηση στα ελληνικά ομόλογα, όπου σημειώθηκε αποκλιμάκωση στις αποδόσεις και αυξήθηκαν οι τιμές. Ειδικότερα, η μέση απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 9,5%.

Αντίστοιχα, η απόδοση του 3ετούς τίτλου υποχώρησε στο 11,9%, καταγράφοντας πτώση άνω των 150 μονάδων βάσης, ενώ η απόδοση του 5ετούς διολίσθησε στο 10,3%. Βεβαίως, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να θυμίσει αφενός ότι το Δημόσιο θα πρέπει να συννενοηθεί με τους δανειστές τους για να βγει στις αγορές για έντοκα γραμμάτια, αφετέρου πως πρέπει να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι.

Θεσμικοί επενδυτές εκτιμούν ότι οι δηλώσεις Τσίπρα είναι ικανές ώστε να ομαλοποιηθεί η αγορά ομολόγων, ωστόσο η βραχυπρόθεσμη πορεία –με μια συνεδρίαση– δεν μπορεί να κρίνει την πορεία της αγοράς.

Το Χρηματιστήριο, μετά την πτώση 8,92% που εμφάνιζε από την αρχή της χρονιάς, κατέγραψε ισχυρή ανοδική αντίδραση στις συνεδριάσεις της Παρασκευής (+2,35%) και της Δευτέρας (+3,78%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή