Με δυσκολία καλύφθηκε η τακτική έκδοση τρίμηνων εντόκων ύψους 625 εκατ. ευρώ

Με δυσκολία καλύφθηκε η τακτική έκδοση τρίμηνων εντόκων ύψους 625 εκατ. ευρώ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετ’ εμποδίων υλοποιούνται πλέον ακόμη και οι τακτικές εκδόσεις εντόκων γραμματίων, καταδεικνύοντας το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή έκδοση τρίμηνων εντόκων, οι τράπεζες δεν κάλυψαν πλήρως το ζητούμενο ποσό των 625 εκατ. ευρώ και για να ολοκληρωθεί η έκδοση παρενέβη το Κοινό Κεφάλαιο ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων, τη διαχείριση του οποίου έχει ΤτΕ. Βεβαίως, η αγορά των εντόκων γραμματίων από το Κοινό Κεφάλαιο (έχει τα διαθέσιμα ασφαλιστικών ταμείων και δημοσίων φορέων) έγινε με χρήματα που θα χρησιμοποιούντο για τη χρηματοδότηση του Δημοσίου μέσω repos.

Η κατάσταση των συνθηκών ρευστότητας επιδεινώνεται το τελευταίο διάστημα, κλιμακώνοντας την πίεση για ταχεία συμφωνία της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές με την τρόικα, προκειμένου να αποδεσμευθούν οι καθυστερούμενες δόσεις από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων:

1. Οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου αυξάνονται λόγω της καθυστέρησης καταβολής των δόσεων ύψους 7,2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης, της κακής πορείας των εσόδων το τελευταίο διάστημα και των υποχρεώσεων για την εξυπηρέτηση του χρέους.

2. Τα ρευστά διαθέσιμα του Κοινού Κεφαλαίου της ΤτΕ που τοποθετούνταν σε έντοκα, διατίθενται για ρέπος με το Δημόσιο. Να σημειωθεί πως μέσω των ρέπος (του βραχυπρόθεσμου δανεισμού από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης) το Δημόσιο έχει αντλήσει περί τα 9 δισ. ευρώ έως τώρα. Ποσό το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν μπορεί να αυξηθεί σημαντικά από εδώ και στο εξής, καθώς τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης δεν είναι απεριόριστα. Οπότε τα περίπου 9 δισ. ευρώ που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, επί της ουσίας θα ανακυκλώνονται για να καλύψουν τις ανάγκες του Δημοσίου.

3. Οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι το καλοκαίρι έφτασαν να κατέχουν μέχρι και πάνω από 6 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων, δεν εμφανίζονται στις δημοπρασίες που διενεργούνται από τον Οκτώβριο και μετά. Ηδη έχουν μειώσει τη συμμετοχή τους σε 3 – 3,5 δισ. ευρώ και κατά πάσα πιθανότητα θα τη μηδενίσουν έως το τέλος Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι το κενό των ξένων πρέπει να αναπληρωθεί από εγχώρια κεφάλαια.

4. Οι ελληνικές τράπεζες δυσκολεύονται να καλύψουν το κενό που αφήνουν το Κοινό Κεφάλαιο και οι ξένοι. Κι αυτό γιατί:

α) Λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας δεν μπορούν να ανανεώσουν τα ρέπος που κάνουν οι ίδιες με ξένες τράπεζες στη διατραπεζική αγορά για την άντληση ρευστότητας.

β) Οι καταθέσεις μειώνονται. Κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα της πολιτικής αναταραχής και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών τον Ιανουάριο, και ειδικά τις τελευταίες ημέρες, οι εκροές καταθέσεων έχουν επιταχυνθεί, χωρίς ωστόσο να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Οπως σημειώνουν οι τράπεζες, αυτή τη φοράπολλοί μικροκαταθέτες αποσύρουν καταθέσεις «για παν ενδεχόμενο» έως ότου ολοκληρωθούν οι εκλογές και η διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης με την τρόικα.

γ) Κάποιες τράπεζες στα δεσμευτικά σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν και την ΕΚΤ έχουν προβλέψει μείωση των εντόκων γραμματίων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Ετσι εμφανίζονται εξαιρετικά απρόθυμες να συμμετέχουν σε νέες εκδόσεις.

Πέραν όλων των παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος δανεισμού  του  Δημοσίου μέσω των εντόκων γραμματίων αυξάνεται  τους  τελευταίους  μήνες. Χθες, το επιτόκιο των 3μηνων γραμματίων έφθασε στο 2,15%, όταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία ήταν στο 1,90%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή