«Ο κ. Τσίπρας θα χορέψει τάνγκο ή σάμπα»

«Ο κ. Τσίπρας θα χορέψει τάνγκο ή σάμπα»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ερώτημα εάν ο κ. Αλ. Τσίπρας -πρωθυπουργός από χθες- θα χορέψει τάνγκο ή σάμπα έθεσε χθες το Bloomberg. Πρόκειται για έναν παραλληλισμό σχετικά με το πώς χειρίστηκαν τις δικές τους κρίσεις η Αργεντινή και η Βραζιλία.

Η μεν πρώτη μετά τη χρεοκοπία της το 2001 ακόμα δέχεται κλυδωνισμούς. Η δε Βραζιλία, υπό την καθοδήγηση του Λούλα που εξελέγη με αντικαπιταλιστική ατζέντα, κατάφερε να βρει τον τρόπο συνεργασίας με τις αγορές και απέφυγε τα προβλήματα της Αργεντινής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές έως τώρα στοιχηματίζουν ότι ο κ. Τσίπρας και η χώρα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βραζιλίας και όχι της Αργεντινής. Το πρακτορείο υπενθυμίζει πως ο κ. Λούλα είχε προχωρήσει σε περικοπές δαπανών ώστε να εξοφλήσει πρόωρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είχε ορίσει οικονομολόγους στη διοίκηση και είχε δώσει το ελεύθερο στην κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό με την αύξηση των επιτοκίων.

Πάντως, σε άλλο του άρθρο, το Bloomberg αναφέρει πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές είναι μία επάξια επίπληξη στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση και διαδοχικές κυβερνήσεις στην Αθήνα έχουν κακοδιαχειριστεί την κρίση χρέους της χώρας και η κρίση των ψηφοφόρων πρέπει να γίνει τώρα σεβαστή. Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνει ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κατά νου πως δεν έχει την εντολή να εγκαταλείψει το ευρώ.

«Τρία τέταρτα των Ελλήνων εξακολουθούν να λένε ότι θέλουν να παραμείνουν στη νομισματική ένωση. Και ο δυναμικός 40χρονος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι θα παραμείνουν» σημειώνει το πρακτορείο. Και προσθέτει πως «το πρόβλημα είναι αν οι άλλες προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ –να αντιστρέψει τη λιτότητα, να χαλαρώσει τις επιβεβλημένες από τους πιστωτές μεταρρυθμίσεις και να αναδιαρθρώσει πλήρως το ελληνικό χρέος– είναι συνολικά συμβατές με τη διατήρηση του ευρώ». Αναφέρει, δε, ότι «ακόμη χειρότερα, πολλές από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμπνευσμένες από τις δοκιμασμένες και αποτυχημένες στρατηγικές κρατισμού της δεκαετίας του 1970».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή