Μπλόκο στην αίτηση της ΑΕΓΕΚ για ομαδικές απολύσεις

Μπλόκο στην αίτηση της ΑΕΓΕΚ για ομαδικές απολύσεις

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα βαθιά κλήθηκε να… κολυμπήσει από την πρώτη μέρα στο υπουργείο Εργασίας ο Πάνος Σκουρλέτης καθώς βρήκε στο γραφείο του δύο αιτήματα από την ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική για ομαδικές απολύσεις περισσότερων από 280 εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Η πρώτη αντίδραση του νέου υπουργού, ο οποίος έχει δεσμευθεί για την επαναφορά όλων των προστατευτικών διατάξεων που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις, ήταν να «μπλοκάρει» τη διαδικασία. Με απόφαση που υπογράφει η αρμόδια γενική γραμματέας Απασχόλησης Αννα Στρατινάκη (παραμένει στη θέση της μέχρις ότου ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης της) δίνεται παράταση 20 ημερών στις διαβουλεύσεις μεταξύ της εργοδότριας εταιρείας και των εκπροσώπων των εργαζομένων σε αυτήν.

Το αίτημα της ΑΕΓΕΚ για ομαδικές απολύσεις έρχεται ως συνέπεια των εξελίξεων σ’ ένα άκρως προβληματικό έργο. Μετά τη θετική για τον εργολάβο απόφαση της επιτροπής διαιτησίας, η κοινοπραξία ζήτησε τη διάλυση της σύμβασης με την Αττικό Μετρό, η οποία με τη σειρά της απέρριψε το αίτημα, αντιπροτείνοντας την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης. Οι εργασίες κατασκευής του Μετρό της Θεσσαλονίκης έχουν σταματήσει εντελώς εδώ και 1-2 εβδομάδες και το αίτημα για ομαδικές απολύσεις πιθανότατα να έρχεται ως ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί στον πόλεμο ανάμεσα στην κοινοπραξία και την Αττικό Μετρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία κατέθεσε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Μακεδονίας, στις 20 Ιανουαρίου (αρ. πρωτ. 86/22-1-2015), πρακτικό διαβούλευσης, από το οποίο προκύπτει η ολοκλήρωση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων και η μη επίτευξη συμφωνίας. Μόλις την περασμένη Τετάρτη, με αίτημά τους προς το υπουργείο Εργασίας, η επιτροπή εργαζομένων ζήτησε παράταση των διαβουλεύσεων για 20 ημέρες, όπως και έγινε, λίγες ώρες πριν από την παρέλευση της προβλεπόμενης διορίας.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες, κατήγγειλαν ότι μέχρι στιγμής έχουν απολυθεί 50 άτομα και 150 οδεύουν προς απόλυση ώς τη Δευτέρα, με στόχο να παραμείνουν από τους 345 συνολικά, μόνο ένα ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή