ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα μεταξύ των «πρωταθλητών» στην αύξηση των τουριστικών αφίξεων

i-ellada-metaxy-ton-protathliton-stin-ayxisi-ton-toyristikon-afixeon-2066173

Με την κεκτημένη ταχύτητα των μεγάλων ρεκόρ του 2014 κινείται μέχρι στιγμής ο ελληνικός τουρισμός για τη φετινή σεζόν.

Οι συνολικές κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων για το 2015 παρουσιάζουν αύξηση, ενώ και το ισοζύγιο των αμιγώς τουριστικών δημοσιευμάτων για τη χώρα ως τόπο διακοπών παραμένει θετικό. Οι αρνητικές αναφορές περιορίζονται, κυρίως, στα σενάρια που σχετίζονται με το ενδεχόμενο δυσμενών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και πώς αυτές μπορεί να επηρεάσουν την τουριστική δραστηριότητα. Από την άλλη, στην προβολή της χώρας συμβάλλει η θετική πορεία του τουρισμού μας το 2014, η οποία αποτυπώνεται στα συγκρίσιμα απολογιστικά στοιχεία των τουριστικών μεγεθών των προορισμών διεθνώς για την περυσινή σεζόν που δημοσιοποιούν σταδιακά ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι τουριστικοί οργανισμοί. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των «πρωταθλητών» τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία από το πιο πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού σε ό,τι αφορά τις μεταβολές των διεθνών αφίξεων στους σημαντικότερους προορισμούς ανά τον κόσμο για το 2014. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Συμβουλίου, η αύξηση των αφίξεων σε ποσοστό 22,1% στην Ελλάδα για το οκτάμηνο ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη και η πέμπτη υψηλότερη στον κόσμο. Υψηλότερες αυξήσεις από την Ελλάδα καταγράφουν μόνο τέσσερις ασιατικές χώρες και συγκεκριμένα η Μιανμάρ -που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας- με άνοδο 28,7%, η Ιαπωνία με 26%, η Ταϊβάν με 24,9% και η Σρι Λάνκα με 22,4%. Στον αντίποδα με την υψηλότερη πτώση, διεθνώς, σε ποσοστό 20,6% έτρεχε για το οκτάμηνο πέρυσι ο αριθμός των αφίξεων από το εξωτερικό στην Αίγυπτο. Στην Ευρώπη διψήφιο ποσοστό αύξησης μετά την Ελλάδα κατέγραφαν η Λεττονία σε ποσοστό 17,7%, η Ισλανδία σε ποσοστό 15,9%, η Πορτογαλία σε ποσοστό 11,9% και η Ολλανδία σε ποσοστό 10,2%. Αντίθετα, σε έντονα πτωτική τροχιά κινούνταν οι αφίξεις στη Σλοβακία όπου η πτώση έφθανε στο 13,4%.

Εξάλλου, η Ελλάδα (με στοιχεία δεκαμήνου) πέτυχε το 2014 την τέταρτη υψηλότερη αύξηση σε ποσοστό 6,9% στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων στα τουριστικά καταλύματα της χώρας βάσει στοιχείων που δημοσιοποίησε η Eurostat. Οι διανυκτερεύσεις έφθασαν σε 98,3 εκατ. εκ των οποίων 77,3 εκατ. πραγματοποιήθηκαν από κατοίκους της Ευρώπης και 21 εκατ. από τουρίστες εκτός της Γηραιάς Ηπείρου. Συνολικά, στην Ευρώπη το 2014 καταγράφεται ρεκόρ στον αριθμό διαμονής στα τουριστικά καταλύματα με 2,7 δισ. διανυκτερεύσεις που αποτυπώνει μια αύξηση της τάξης του 1,7% σε σχέση με το 2013.
Στο μεταξύ, τα αθηναϊκά ξενοδοχεία πέτυχαν τον περασμένο Δεκέμβριο τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση σε ποσοστό 14,5% στις πληρότητές τους συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της STR Global.