Εντοκα γραμμάτια: αντλήθηκαν 1,2 δισ. με αυξημένο επιτόκιο

Εντοκα γραμμάτια: αντλήθηκαν 1,2 δισ. με αυξημένο επιτόκιο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υψηλότερο επιτόκιο και με τις προσφορές να είναι οριακές για δεύτερη συνεχόμενη φορά, το Δημόσιο δανείστηκε χθες μέσω εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας το ποσό των 1.137,5 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων ανήλθε στο 2,50% από 2,15% που ήταν στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία του Ιανουαρίου, ενώ οι προσφορές ανήλθαν στα 1.138 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας οριακά το ποσό που άντλησε τελικά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος για τον οποίο οι προσφορές ήταν οριακές έχει να κάνει με την απουσία ξένων επενδυτών από τη συγκεκριμένη δημοπρασία. Τα έντοκα γραμμάτια που εκδόθηκαν χθες καλύφθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες, όπως ακριβώς είχε συμβεί και την προηγούμενη εβδομάδα με τα έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας που είχε δημοπρατήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως, σήμερα αναμένεται το Δημόσιο να κάνει αποδεκτές τις συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 262,5 εκατ. ευρώ. Ετσι, το συνολικό ποσό δανεισμού θα ανέλθει αυτή την εβδομάδα στο 1,4 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για να αναχρηματοδοτηθούν αντίστοιχου ύψους λήξεις εντόκων γραμματίων την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων εντείνονταν. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, με εκείνη του 3ετούς να ξεπερνά το 20,50%, ενώ των 10ετών ανήλθαν στο 10,8% και των 5ετών στο 16,1%.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων που λήγουν τον Μάρτιο. Πρόκειται για τρία ξεχωριστά έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Εφόσον οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην αναχρηματοδότησή τους. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ εξετάζει το αίτημα ανανέωσης της παροχής ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA κάθε δύο εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή