Fitch: Αβέβαιη η συμφωνία για τους όρους της παράτασης

Fitch: Αβέβαιη η συμφωνία για τους όρους της παράτασης

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διατήρηση και διεύρυνση της έντασης στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της έχει αυξήσει τους κινδύνους για το πιστοληπτικό προφίλ της χώρας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του.

Οι αναλυτές του οίκου υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας παραμένουν ασαφείς, αλλά η αβεβαιότητα που επικρατεί εντείνει το οικονομικό πλήγμα που προκαλεί η συνεχιζόμενη υποχώρηση της εμπιστοσύνης. Κατά τον οίκο, υπάρχουν δημοσιεύματα που θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να καταθέτει αίτημα παράτασης του δανειακού προγράμματος που λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο, θεωρεί ότι παραμένει αβέβαιο το κατά πόσο οι όροι αυτής της παράτασης μπορούν να συμφωνηθούν μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων της μετά το ναυάγιο του Eurogroup της Δευτέρας.

Στο πλαίσιο αυτό, το βασικό σενάριο της Fitch παραμένει πως τα κίνητρα για την επίτευξη μιας συμφωνίας είναι επαρκώς ισχυρά, αλλά σε κάθε περίπτωση οι κίνδυνοι ενός πολιτικού λάθους και από τις δύο πλευρές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Και αναφέρει στην έκθεσή της πώς το βάρος θα πέσει στην ελληνική κυβέρνηση για να συμβιβαστεί. Καθώς οι επίσημοι πιστωτές θα είναι απρόθυμοι να δημιουργήσουν προηγούμενο για τις χώρες που είναι σε πρόγραμμα, για να δοθεί υποστήριξη χωρίς αυτό που εκείνοι θεωρούν κατάλληλες προϋποθέσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή