Μπόνους και για τους συνεπείς φορολογούμενους εξετάζει η κυβέρνηση

Μπόνους και για τους συνεπείς φορολογούμενους εξετάζει η κυβέρνηση

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπόνους για τους καλοπληρωτές του ελληνικού Δημοσίου σχεδιάζει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Μετά το «κούρεμα» ακόμα και της βασικής οφειλής έως και 50% για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες, η αναπληρώτρια υπουργός προσπαθεί να εξευμενίσει τους συνεπείς φορολογούμενους, υπό τον φόβο μιας «στάσης πληρωμών», αυτή τη φορά από όσους πλήρωναν κανονικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, εξετάζει να δοθεί μπόνους σε όσους ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις κατά τα έτη 2012 και 2013 αλλά και σε όσους θα εκπληρώσουν κανονικά μέχρι το τέλος του έτους τις φορολογικές υποχρεώσεις για το 2014.

Σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη (σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real), η σχετική ρύθμιση, που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, θα κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια, είτε για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας είτε για τον φόρο εισοδήματος, και θα προβλέπει την καταβολή μικρότερου φόρου έναντι των υποχρεώσεών τους για όσους ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Οπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, «υπάρχει, λοιπόν, μια σκέψη: δεν έχει μορφοποιηθεί και δεν θέλω να τη δώσω πρόωρα, δεν θα είναι και σε αυτό το νομοσχέδιο». Και συνεχίζει: «Αυτοί που πλήρωσαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους κατά τα οικονομικά έτη 2012 και 2013, που σημαίνει και αυτοί που μέχρι το τέλος της χρονιάς θα εκπληρώσουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους για το 2014, αυτοί που θα έλεγα εγώ συνεπείς φορολογούμενοι―δεν έχει νόημα να ζητάμε παραπάνω, ας είναι συνεπείς τα τελευταία 2 χρόνια και σε αυτά που ακόμα δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα». Σε αυτούς «θα δώσουμε κάποιο μπόνους στο τέλος της χρονιάς, το οποίο το πιθανότερο να σχετίζεται με τον φόρο που θα πληρώσουν για το 2014».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Β. Κορκίδης αναφέρει: «Αναντίρρητα, η νέα ρύθμιση χρεών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει πιο ευνοϊκούς και ελαστικούς όρους, ενώ αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις, αυξάνοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα και εκείνα των ασφαλιστικών ταμείων. Οσον αφορά τα αρνητικά, οι συνεπείς φορολογούμενοι αισθάνονται αδικημένοι, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη επιβράβευσής τους, επειδή και με τη νέα ρύθμιση γίνεται “κούρεμα” ακόμη και της αρχικής οφειλής».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης σημειώνει ότι, «μεγάλη ανακούφιση προκαλεί σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες η προωθούμενη ρύθμιση της κυβέρνησης σχετικά με τις δυνατότητες εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στον αντίποδα δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την αδικία που αισθάνονται οι συνεπείς ασφαλισμένοι, οι οποίοι βλέπουν ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για οποιασδήποτε μορφής επιβράβευσή τους».

Επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κατάθεση της ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια, καθώς δεν αυξάνει το δημοσιονομικό κόστος, αλλά αντίθετα αντιμετωπίζει τη δημοσιονομική βόμβα του ιδιωτικού χρέους, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 76 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στόχος είναι με τη νέα ρύθμιση να εισπραχθούν περίπου 9 δισ. ευρώ και επισήμανε ότι μόνον το 2014 αυξήθηκε κατά 60% ο αριθμός των φορολογουμένων που σταμάτησαν να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με το 2013, ενώ 3,5 εκατομμύρια Ελληνες χρωστούν έως 3.000 ευρώ. Επίσης τόνισε ότι η κατάργηση του ανωτάτου ορίου του 1.000.000 ευρώ ως προς το ύψος του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους που μπορεί να υπαχθεί σε ρύθμιση αποφασίστηκε επειδή το ζήτησαν όλοι οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς και προκειμένου η νέα ρύθμιση να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη αποδοχή από τους φορολογούμενους. Για τον λόγο αυτό η πλήρης άρση του περιορισμού στο ύψος του ποσού του ρυθμιζόμενου χρέους δεν πρόκειται να επανεξεταστεί.

Αν και στόχος -όπως είπε η κυρία Βαλαβάνη- είναι να εισπραχθούν 9 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα από το οικονομικό επιτελείο το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί κατά το τρέχον έτος. Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για την ένταξη στη ρύθμιση είναι η 31η Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι στο διάστημα των τριών μηνών μέχρι τη λήξη της προθεσμίας ελάχιστοι θα υποβάλουν αίτηση. Το γεγονός αυτό αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στα έσοδα του προϋπολογισμού τα οποία συνεχίζουν την πτωτική πορεία.

Δεν αποκλείεται βέβαια, μετά την ανακοίνωση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης για όλους τους φορολογούμενους που δεν έχουν πληρώσει τους φόρους που τους αναλογούν είτε διότι δεν μπορούσαν είτε διότι ευελπιστούσαν σε ένα τέτοιο «κούρεμα» της οφειλής τους, να δημιουργηθεί ένα νέο κίνημα «δεν πληρώνω». Αυτό ακριβώς επιχειρεί να προλάβει η κ. Βαλαβάνη με την ανακοίνωση της πρόθεσης για μπόνους στους συνεπείς.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά τον πρώτο μήνα του έτους, το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 3.682 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 936 εκατ. ευρώ ή 20,3% έναντι του στόχου. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το νέο οικονομικό επιτελείο, οφείλεται στην παράταση της καταβολής ΦΠΑ έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015, καθώς και στη μη απόδοση των αναμενόμενων εσόδων από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα η κίνηση αυτή της παράτασης εξόργισε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου το οποίο διαμήνυσε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ότι οποιαδήποτε κίνηση που μπορεί να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό θα πρέπει πρώτα να έχει την έγκριση της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή