Χρηματοδότηση έργων

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επανεξέταση του καταλόγου των έργων που υπέβαλε η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου Γιουνκέρ προχώρησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα. Πρόκειται για κατάλογο 174 έργων, συνολικού ύψους 41,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώ είναι έργα για την τριετία 2015-2017. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου εξετάστηκε η συμβατότητα των προτεινόμενων έργων με τη νέα στρατηγική και επιχειρήθηκε να αναδειχθούν οι προτεραιότητες που συμβάλλουν στην τόνωση της απασχόλησης και στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η χρηματοδότηση έργων με προϋπολογισμό περί τα 12-15 δισ. ευρώ είναι ρεαλιστική. Τα βασικά κριτήρια στην αξιολόγηση των έργων είναι η συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην ανάπτυξη της απασχόλησης, η δυνατότητα έγκαιρης εκκίνησης κατά την περίοδο 2015-2017, ώστε να ενταχθούν άμεσα για χρηματοδότηση, και η δυνατότητα παραγωγής εσόδων, προκειμένου να είναι δυνατή η αποπληρωμή των δανείων, και επιπροσθέτως για έργα ΣΔΙΤ ή ιδιωτικά, η δημιουργία ενδιαφέροντος για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Τα έργα προς αξιολόγηση αναλύθηκαν και ταξινομήθηκαν σε επτά κατηγορίες:

• Οι δύο πρώτες περιλαμβάνουν έργα που έχουν τα χαρακτηριστικά να ενταχθούν στον κατάλογο έργων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI).

• Οι επόμενες πέντε κατηγορίες περιλαμβάνουν έργα του καταλόγου που εκτιμάται ότι δεν συγκεντρώνουν τα περισσότερα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα και προτείνεται η ένταξή τους σε άλλα εργαλεία χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή