G.S.: Η χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει σε διαγραφή χρεών

G.S.: Η χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει σε διαγραφή χρεών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν αδύνατο θεωρεί ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Goldman Sachs (G.S.) το ενδεχόμενο να εκδώσει ένα νέο βιώσιμο νόμισμα η Ελλάδα, ενώ εκτιμά πως οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος παραμένουν. Σε έκθεσή του για την Ελλάδα υποστηρίζει ότι η συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας προϋποθέτει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, αλλά σημειώνει ότι μέσω της επιδείνωσης της μακροοικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος παραμένουν. Μάλιστα, αναφέρει πως οι αυξημένες ανάγκες του Μαρτίου δείχνουν ότι η χώρα θα χρειαστεί χρηματοδότηση, ίσως ακόμη και τον Μάρτιο για να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.

Παράλληλα, ο οίκος εκτιμά ότι είναι σχεδόν αδύνατο για την Ελλάδα να εκδώσει ένα νέο βιώσιμο νόμισμα, ενώ επισημαίνει πως η χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει σε διαγραφή των χρεών της χώρας, καθώς ένα νέο νόμισμα θα μπορούσε απλώς να λειτουργήσει ως μέσο (μερικών) εσωτερικών πληρωμών.

Η διάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελείται από διμερή διακρατικά δάνεια, δάνεια του EFSF και του ΔΝΤ που η αδυναμία πληρωμής τους δεν συνεπάγονται αυτόματη διαγραφή τους αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου και προσθέτουν πως περίπου το ήμισυ των νέων ομολόγων της Ελλάδας ύψους 66 δισ. ευρώ είναι σε ξένο δίκαιο, ως αποτέλεσμα του PSI.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές της G.S. υποστηρίζουν ότι υπάρχουν επιπρόσθετες επιπλοκές από τη χρεοκοπία των δανείων με τον επίσημο τομέα, ως μέρος της συμφωνίας συγχρηματοδότησης, οπότε συνολικά, η αδυναμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της η Ελλάδα δεν θα οδηγήσει σε διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας.

Επίσης, η G.S. εκτιμά ότι εάν εισαχθεί ένα νέο νόμισμα, πιθανότατα αυτό θα έχει πολύ περιορισμένη μετατρεψιμότητα σε ευρώ εκτός Ελλάδας και θα ήταν απλά ένα μέσο για τις εσωτερικές συναλλαγές. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι του Δημοσίου, οι συνταξιούχοι και οι παροχείς κρατικών προμηθειών θα πληρώνονταν σε δραχμές και θα έπρεπε να καταβάλουν μέρος των φορολογικών τους υποχρεώσεων στο νέο νόμισμα, αλλά δεν θα ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν το νέο νόμισμα για να αγοράσουν εισαγόμενα αγαθά, οπότε θα ήταν πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα βιώσιμο νέο νόμισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή