450 εκατ. ευρώ από ΤΧΣ κατέληξαν στα κρατικά ταμεία

450 εκατ. ευρώ από ΤΧΣ κατέληξαν στα κρατικά ταμεία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει από τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τη μεταφορά των διαθεσίμων του ταμείου, ύψους 900 εκατ. ευρώ, στα ταμεία του κράτους για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση τελικά έλαβε τα 450 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα, ενώ τα υπόλοιπα 350 εκατ. ευρώ διεκδικεί ο EFSF.

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση αυτή αναδεικνύει τα προβλήματα ρευστότητας του Δημοσίου και την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων για την κάλυψη των κρατικών υποχρεώσεων τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν δεν αλλάξει κάτι δραστικά προς την κατεύθυνση τόνωσης των εσόδων του κράτους, τότε μέσα στον Μάρτιο θα υπάρξει «τρύπα» στα κρατικά ταμεία της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Πάντως, το Δημόσιο χθες αποπλήρωσε κανονικά τη δόση που όφειλε στο ΔΝΤ ύψους 310 εκατ. ευρώ, καθώς και τα έντοκα γραμμάτια που έληγαν, ύψους 1,4 δισ. ευρώ (δεδομένου ότι καλύφθηκε επιτυχώς η νέα έκδοση εντόκων γραμματίων εντός της εβδομάδας ισόποσης αξίας). Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στην έκδοση των εντόκων γραμματίων της Τετάρτης ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο, εφόσον αντληθεί, θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή γραμματίων 1,6 δισ. ευρώ την Παρασκευή, ενώ την ίδια ημέρα λήγει και άλλη μία δόση του ΔΝΤ ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της κάλυψης των επερχόμενων αναγκών του Δημοσίου, η κυβέρνηση προχώρησε και στην αξιοποίηση των διαθεσίμων του ΤΧΣ. Πρόκειται για τα τελευταία διαθέσιμα του ΤΧΣ, μετά την επιστροφή στον EFSF των 10 δισ. ευρώ που είχαν μείνει αδιάθετα από το πακέτο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τη μεταφορά των διαθεσίμων του ταμείου στην κυβέρνηση ώστε να καλύψει τις μεγάλες χρηματοδοτικές του ανάγκες.

Ωστόσο, ο EFSF αντέδρασε υπενθυμίζοντας ότι τα 350 εκατ. ευρώ αποτελούν έσοδα από το κουπόνι των ομολόγων ύψους 10 δισ. ευρώ που είχε στην κατοχή του το ΤΧΣ και τα οποία πρέπει να αποδοθούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Ετσι το ΤΧΣ μετέφερε στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 450 εκατ. ενώ τα υπόλοιπα 350 εκατ. ευρώ αναμένεται να μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες σε λογαριασμό του EFSF στο εξωτερικό.

Παράλληλα, το υπ. Οικονομικών εντείνει τις πιέσεις του και προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων για να επενδύσουν τα διαθέσιμά τους στο Δημόσιο ενισχύοντας τη ρευστότητα του κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και δεν υπήρξε κάποια επίσημη κρούση, στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων ενημερώθηκαν χθες ανεπίσημα ότι εάν αποφασίσουν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στους κρατικούς τίτλους, τότε το επιτόκιο που θα λάβουν ενδεχομένως να είναι υψηλότερο από ό,τι αρχικώς υπολογιζόταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή