Το έλλειμμα στα Ταμεία «κούρεψε» το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο

Το έλλειμμα στα Ταμεία «κούρεψε» το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική συρρίκνωση κατέγραψε το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015 έναντι του ίδιου περυσινού μήνα, εξαιτίας κυρίως του γεγονότος ότι τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσίασαν έλλειμμα φέτος, έναντι σημαντικού πλεονάσματος πέρυσι, χάνοντας μέσα σε ένα χρόνο περισσότερα από 620 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου παρέμειναν στα ίδια επίπεδα τον Ιανουάριο του 2015 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης φέτος τον Ιανουάριο ανήλθε στα 419 εκατ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι τον ίδιο μήνα. Η εξέλιξη αυτή ασκεί πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της χώρας, καθώς αναδεικνύει τα προβλήματα του προϋπολογισμού και είναι βέβαιο ότι αποτελεί τη βάση για να ζητήσει η τρόικα νέα μέτρα για φέτος.

Τα προβλήματα με τον προϋπολογισμό υπάρχουν σε όλο το φάσμα της γενικής κυβέρνησης. Ειδικότερα:

1. Το πρωτογενές πλεόνασμα του Ιανουαρίου του 2014 που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 539 εκατ. ευρώ. Φέτος τον Ιανουάριο, όμως, το πλεόνασμα αυτό μετατράπηκε σε πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 83 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας, μέσα σε ένα χρόνο «χάθηκαν» από τα ασφαλιστικά ταμεία 622 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν στα 2,7 δισ. ευρώ από 3,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014, με την πτώση να αποδίδεται στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 19,7% (λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που ίσχυσε από πέρυσι το καλοκαίρι). Επίσης, οι δαπάνες τους αυξήθηκαν στα 2,78 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης των παροχών ασθενείας στα 350 εκατ. ευρώ από 197 εκατ. ευρώ πέρυσι.

2. Το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής διοίκησης υποχώρησε στα 242 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015, από 757 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι τον ίδιο μήνα. Τα έσοδα του προϋπολογισμού της κεντρικής διοίκησης υποχώρησαν φέτος τον Ιανουάριο στα 3,4 δισ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ πέρυσι τον Ιανουάριο, ενώ και οι δαπάνες υποχώρησαν στα 3,2 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ.

3. Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 μειώθηκε από τα 209 εκατ. ευρώ στα 197 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των ΟΤΑ αυξήθηκαν στα 501 εκατ. ευρώ φέτος τον Ιανουάριο από 404 εκατ. ευρώ πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα. Ωστόσο, και οι δαπάνες αυξήθηκαν και έφθασαν στα 308 εκατ. ευρώ από 197 εκατ. ευρώ.

4. Αισθητή ήταν η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος των νομικών προσώπων, καθώς διαμορφώθηκε στα 84 εκατ. ευρώ από 388 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες τους μειώθηκαν κατά 6 εκατ. ευρώ (στα 241 εκατ. ευρώ φέτος τον Ιανουάριο), αλλά η πτώση των εσόδων τους ήταν σημαντική, αφού ανήλθαν στα 319 εκατ. ευρώ από 619 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς προμηθευτές και τις επιστροφές φόρων που εκκρεμούν, τον Ιανουάριο του 2015 το ποσό ήταν 3,75 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ανεπαίσθητη μείωση σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 που είχε ανέλθει στα 3,76 δισ. ευρώ. Μόνο οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές αυξήθηκαν στα 3,1 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ (λόγω κυρίως των οφειλών των νοσοκομείων που αυξήθηκαν), ενώ οι επιστροφές φόρων που ήταν σε εκκρεμότητα μειώθηκαν στα 648 εκατ. ευρώ από 755 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών, τον Ιανουάριο του 2015 το χρέος παρέμεινε σταθερό σε σχέση με το τέλος του 2014 στα 324,1 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο τον Ιανουάριο είχε δανειστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω repos από το κοινό της κεφάλαιο (ταμειακά διαθέσιμα φορέων του κράτους) το ποσό των 8,4 δισ. ευρώ. Επίσης, οι εγγυήσεις του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) τον Ιανουάριο ήταν στα 5,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις του Δημοσίου με καθεστώς τραπεζικής εγγύησης ανήλθαν στα 7,7 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή