Στη ρύθμιση των 100 δόσεων και οφειλές του 2015

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων και οφειλές του 2015

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και έχουν βεβαιωθεί από τις εφoρίες μέχρι και την 1η Μαρτίου 2015 μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία αναρτήθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση. Η νέα ρύθμιση είναι ακόμα «φιλικότερη» για τους οφειλέτες σε σχέση με αυτή που είχε ανακοινωθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, δεδομένου ότι εντάσσονται στη ρύθμιση και οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, καθώς και οφειλές που δημιουργήθηκαν στο πρώτο δίμηνο του έτους. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές ανεξαρτήτως ύψους ποσού, ωστόσο στο σχέδιο νόμου τονίζεται ότι με υπουργική απόφαση μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να εξαιρεί υποθέσεις από τη ρύθμιση (παράγραφος 2 του άρθρου 17 περί εξαίρεσης υποθέσεων). Θα πρέπει, πάντως, να διευκρινισθεί από το οικονομικό επιτελείο ως προς το εάν οι εξαιρέσεις θα συνδέονται με εισοδηματικά κριτήρια ή το όριο της οφειλής.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι οφειλέτες θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση μέχρι τις 26 Μαΐου, διαφορετικά χάνουν το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών έχει το δικαίωμα να παρατείνει για ένα μήνα τις διαδικασίες ένταξης της ρύθμισης. Η ελάχιστη δόση ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οφειλές που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εφοριών αλλά ακόμα δεν έχουν βεβαιωθεί και αφορούν υποθέσεις μέχρι 31.12.2014. Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

1. Στη ρύθμιση υπάγονται όλα τα χρέη από φόρους εισοδήματος, φόρους ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, λοιπούς παρακρατούμενους φόρους, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, λοιπούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο, πρόστιμα για παραβάσεις της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας, πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς επίσης και όλα τα χρέη προς δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, εφόσον έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ ή στα Τελωνεία της χώρας έως και την 1η Μαρτίου 2015 και έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα μέχρι την ημερομηνία αυτή. Ολα αυτά τα χρέη μπορούν να τακτοποιηθούν με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων, ανεξαρτήτως ποσού. Μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και όσοι χρωστούν στην εφορία πάνω από 1.000.000 ευρώ και να εξοφλήσουν την οφειλή τους σε 100 μηνιαίες δόσεις.

2. Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής των οφειλών προβλέπεται ο μηδενισμός των προσαυξήσεων και των προστίμων.

3. Το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης μειώνεται από τα 50 στα 20 ευρώ. Ωστόσο, εάν υπάρχουν οφειλές σε δύο διαφορετικές ΔΟΥ η ελάχιστη μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί περαιτέρω στα 10 ευρώ για το χρέος προς κάθε ΔΟΥ.

4. Στη ρύθμιση εντάσσονται και όσοι έχουν οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ.

5. Για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις δεν θα επιβαρύνονται πλέον με τόκους, ενώ σήμερα επιβαρύνονται με τόκους 4,56% ετησίως. Για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ το ποσοστό των τόκων με το οποίο επιβαρύνονται οι δόσεις μειώνεται από 4,56% σε 3% ετησίως.

6. Στις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις σε χέρια τρίτων, ο οφειλέτης μπορεί να απαλλαγεί εφόσον εξοφλήσει το 25% του κεφαλαίου που οφείλει αντί 50% που είναι σήμερα.

7. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια υπό την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα.

8. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει στις 26 Μαΐου. Ωστόσο, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η παραπάνω ημερομηνία μπορεί να παραταθεί για ένα μήνα.

9. Οσοι φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στην υφιστάμενη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να συνεχίσουν σε αυτή ή να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση εφόσον τους συμφέρει. Ωστόσο, για όσους μεταφερθούν στη νέα ρύθμιση ο συνολικός αριθμός μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις εκατό, υπολογιζόμενος από την πρώτη δόση του αρχικού προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή