Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παράθυρο» για παράταση υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων αφήνει με ανακοίνωσή της η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, εξαιτίας της καθυστέρησης δημοσίευσης στο ΦΕΚ σχετικής απόφασης, την οποία ωστόσο έχει υπογράψει και σχετίζεται με την αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών στο σύστημα taxis.

Η γενική γραμματέας «νίπτει τας χείρας της» για το αλαλούμ που ξεκινάει με τις φορολογικές δηλώσεις και μεταφέρει εμμέσως τις ευθύνες για την εμπλοκή δημοσίευσης της απόφασης στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι έχει υπογράψει απόφαση από τις 25 Φεβρουαρίου 2015 για τον τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και την υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2014, η οποία είναι προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΚΑΔ: Δ19002/25-02-15). Η απόφαση προβλέπει ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης ηλεκτρονικής υποβολής των δεδομένων αυτών την 31η Μαρτίου 2015.

Σημειώνεται ότι όλες οι αποφάσεις αποστέλλονται στη γραμματεία της κυβερνήσεως και από εκεί οδεύουν προς το εθνικό τυπογραφείο για να δημοσιευτούν. Αυτό που προκύπτει από την ανακοίνωση της κ. Σαββαΐδου είναι ότι έχουν περάσει 23 μέρες από την υπογραφή της απόφασης, ωστόσο αυτή για διάφορους λόγους δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μάλιστα, η κ. Σαββαΐδου λόγω των καθυστερήσεων αποφάσισε με δελτίο Τύπου την παράταση αποστολής των βεβαιώσεων αποδοχών έως τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία που είναι και καταληκτική για την υποβολή των δηλώσεων από τους φορολογούμενους. Η κίνηση αυτή θα «αναγκάσει» την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει τις προθεσμίες, διαφορετικά εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα είναι εκπρόθεσμοι και θα πρέπει να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: Λόγω της μη έγκαιρης ενημέρωσης (εν αναμονή της δημοσίευσης στο ΦΕΚ της ως άνω απόφασης) των αρμόδιων φορέων και επιχειρήσεων που είναι υπόχρεοι για την ηλεκτρονική αποστολή του ανωτέρω αρχείου βεβαιώσεων και προκειμένου τα παραπάνω πρόσωπα να είναι πλήρως προετοιμασμένα για την ηλεκτρονική υποβολή του αρχείου βεβαιώσεων φορολογικού έτους 2014 (ενόψει και της πληθώρας των αλλαγών που έφερε ο ν. 4172/2013), ανακοινώνεται ότι η σχετική εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των ως άνω βεβαιώσεων θα παραμείνει ανοιχτή και μετά την 31η Μαρτίου του 2015 και μέχρι την τελική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων φορολογικού έτους 2014 ή την ενδεχόμενη νόμιμη παράτασή τους».

Οπως όλα δείχνουν και η φετινή χρονιά υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκινάει αρνητικά για το υπουργείο Οικονομικών. Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα δημόσια ταμεία, θα έπρεπε όλα να είναι στην εντέλεια προκειμένου να εισρεύσουν έσοδα στον προϋπολογισμό. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι θα δοθεί παράταση υποβολής των δηλώσεων και κατ’ επέκταση πληρωμής των σχετικών φόρων που προκύπτουν. Σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία οι δηλώσεις υποβάλλονται έως τις 30 Ιουνίου και η πρώτη δόση του φόρου  πληρώνεται  μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή