Η μείωση της ανεργίας δεν αρκεί για ανάκαμψη της οικονομίας

Η μείωση της ανεργίας δεν αρκεί για ανάκαμψη της οικονομίας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στασιμότητα του δείκτη παραγωγικότητας της εργασίας τα τελευταία δύο έτη διαπιστώνει μελέτη της Eurobank.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, η ενίσχυση της απασχόλησης και η πτώση της ανεργίας δεν επαρκούν για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο δείκτης της παραγωγικότητας της εργασίας (προϊόν ανά άτομο) ύστερα από τη μεγάλη πτώση που σημείωσε την τετραετία 2007-2011, κατέγραψε μια μικρή αύξηση το 2012 και για τα επόμενα δύο χρόνια (2013, 2014) παρέμεινε στάσιμος.

H ελληνική οικονομία σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης-12, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη της παραγωγικότητα της εργασίας.

Επιπλέον σε όλες τις υπόλοιπες οικονομίες ο συγκεκριμένος δείκτης επέστρεψε ή ξεπέρασε τα επίπεδα των τιμών που είχε το 2007, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό το φαινόμενο της στασιμότητας της παραγωγικότητας κρίνεται ανησυχητικό και αποδεικνύει ότι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν αρκεί μόνο η ενίσχυση της απασχόλησης και η πτώση της ανεργίας.

Υπό το πρίσμα της προσφοράς, η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας την περίοδο 2007-2011 ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού μειωμένης παραγωγικότητας της εργασίας και μειωμένης απασχόλησης.

Για τα έτη 2012 και 2013, η αρνητική επίδραση της παραγωγικότητας της εργασίας εξαλείφθηκε και η μείωση του ΑΕΠ προήλθε κυρίως λόγω μείωσης της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Eurobank, η παραγωγικότητα της εργασίας αποτελεί θετική συνάρτηση δύο βασικών παραγόντων:

Πρώτον, του δείκτη αποτελεσματικότητας της χρήσης των παραγωγικών συντελεστών.

Δεύτερον, του φυσικού κεφαλαίου ανά εργαζόμενο.

Οσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της χρήσης των παραγωγικών συντελεστών τόσο αυξάνεται η παραγωγικότητα της εργασίας.

Επίσης, όσο αυξάνεται το κεφάλαιο ανά άτομο τόσο πιο παραγωγικός γίνεται ο απασχολούμενος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή