ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις για τη φορολόγηση αλλοδαπών ναυτικών

antidraseis-gia-ti-forologisi-allodapon-naytikon-2081346

Σημαντική αναστάτωση έχει δημιουργήσει στην ομαλή λειτουργία των ναυτιλιακών εταιρειών που διαχειρίζονται πλοία υπό ελληνική σημαία η υποχρέωση παρακράτησης φόρου στις αποδοχές των αλλοδαπών ναυτικών, αξιωματικών και κατωτέρου πληρώματος, που απασχολούνται στα πλοία αυτά. Η υποχρέωση πηγάζει από τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδημάτων, που εφαρμόζονται για πρώτη φορά φέτος για τα εισοδήματα του έτους 2014.

Η παροχή εργασίας από τους αλλοδαπούς ναυτικούς επί των ελληνικής σημαίας πλοίων δεν μπορεί, σε καμιά περίπτωση, νομικά να θεμελιώσει την ιδιότητά τους ως φορολογικών κατοίκων Ελλάδας και επομένως και οποιαδήποτε υποχρέωση για παρακράτηση φόρου επί των αποδοχών τους.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τις γενικές αρχές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), καθώς και την ακολουθούμενη διεθνή πρακτική στο σύνολο σχεδόν των ναυτιλιακών κρατών, οι αποδοχές των αλλοδαπών ναυτικών φορολογούνται αποκλειστικώς στα κράτη της φορολογικής κατοικίας τους. Ιστορικά, επιβεβαιώνονται τα ανωτέρω από το γεγονός ότι οι σχετικές διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος είχαν ερμηνευτεί με ειδικό νόμο, που ρητώς εξαιρούσε τους αλλοδαπούς ναυτικούς εργαζόμενους επί ελληνικής σημαίας πλοίων από κάθε φορολογική υποχρέωση εντός Ελλάδος.

Τέλος, πέραν από τα νομικά επιχειρήματα περί της ορθότητας επιβολής φορολόγησης στις εν λόγω περιπτώσεις, η εφαρμογή του μέτρου προσκρούει σε πρακτικά θέματα, όπως είναι η διαδικασία απόκτησης ΑΦΜ από αλλοδαπούς ναυτικούς που ποτέ δεν έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα.

Η αναστάτωση που έχει δημιουργήσει το θέμα, σε συνδυασμό με το ασταθές οικονομικό κλίμα, θίγει πρώτιστα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας, δημιουργώντας άμεσο κίνδυνο για φυγή πλοίων από το ελληνικό νηολόγιο. Ναυτιλιακοί κύκλοι τονίζουν ως επείγουσα τη διευθέτηση του θέματος αυτού πριν οι συνέπειές του καταστούν μη αναστρέψιμες.