Η στρατηγική «μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες» δεν αποδίδει

Η στρατηγική «μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες» δεν αποδίδει

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει μια σκηνή στην ταινία «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες» του Μελ Μπρουκς όπου ο κυνηγημένος σερίφης στρέφει το όπλο στο κεφάλι του και απειλεί να αυτοπυροβοληθεί αν δεν υποχωρήσουν οι κάτοικοι της πόλης που απειλούν να τον σκοτώσουν.

«Ακούστε τον, είναι τόσο τρελός ώστε να το κάνει», φωνάζει ένας από τους «κακούς» και ο σερίφης ουσιαστικά απάγει τον εαυτό του και καταφέρνει να ξεφύγει. Αρχίζω να νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση μετά την εκλογή της τον Ιανουάριο προσπαθεί να εφαρμόσει παρόμοια τακτική, αν και με μικρότερη επιτυχία. Το όπλο που έστρεψε η Αθήνα στον εαυτό της ήταν η απειλή της χρεοκοπίας. Φάνηκε να πιστεύει ότι οι υπόλοιπες χώρες στέκονται αρκετά κοντά της ώστε η σφαίρα να διαπεράσει την Ελλάδα και στη συνέχεια να χτυπήσει την Πορτογαλία, την Ισπανία και μετά την Ιταλία. Οπως αποδείχτηκε, οι κάτοικοι της Ευρωζώνης δεν νοιάζονται τόσο πολύ για το αν η Ελλάδα θα πατήσει τη σκανδάλη της χρεοκοπίας και, δικαίως ή αδίκως, δεν ανησυχούν τόσο πολύ για τις δυνητικές συνέπειες. Αν όμως οι απειλές της Ελλάδας είναι σε μεγάλο βαθμό κούφιες, δεν ισχύει το ίδιο και για τους πιστωτές της. Και γίνεται όλο και πιο εμφανές ποιος από τους πιστωτές θα χάσει πρώτος την υπομονή του. Μέσα σε μόλις τρεις μήνες η Ελλάδα έχασε 2% δυνητικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη. Η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό μόλις 0,5% από 2,5% που προέβλεπε η Κομισιόν τον Φεβρουάριο. Μια χώρα που μόλις και μετά βίας αναπτύσσεται αλλά έχει δημόσιο χρέος ίσο με 180% του ΑΕΠ της είναι μια χώρα που θα δυσκολευτεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Μέχρι σήμερα ο πλέον δύστροπος πιστωτής της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η έκθεσή της στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 110 δισ. ευρώ, αν και συνεχίζει να αυξάνει τους τελευταίους μήνες την υποστήριξη προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι κάποια στιγμή η παροχή έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA) γίνεται ουσιαστικά στήριξη προς μη φερέγγυες τράπεζες. Πράγμα αντίθετο με τους κανονισμούς της ΕΚΤ γι’ αυτό και οι τραπεζίτες της νιώθουν όλο και πιο άβολα. Παρεμφερείς περιορισμούς έχει όμως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οπως έγραψαν την περασμένη Δευτέρα οι Financial Times, το Ταμείο μπορεί να απαιτήσει από τους πιστωτές της Ελλάδας να διαγράψουν ένα «σημαντικό» τμήμα του χρέους της ώστε να είναι σε θέση να εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα. Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο Bloomberg την Τρίτη ότι υπάρχει σχίσμα μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο καθιστά αδύνατη την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης, δεδομένου ότι είναι ασύμβατες οι απαιτήσεις τους σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμούν να αποδεχτεί η ελληνική πλευρά. Είναι δύσκολο να πει κανείς αν αυτή η είδηση επιδείνωσε την πτώση της τιμής των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, ή αν την έξοδο των επενδυτών από τα ισπανικά, ιταλικά ή άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα προκάλεσε η ύπαρξη πολύ χαμηλών αποδόσεων και όχι ο φόβος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ωστόσο η απόδοση των ομολόγων της Πορτογαλίας αυξήθηκε σχεδόν στο 2,4% από 2,1%. Αν η άνοδος αυτή είναι προάγγελος του τι θα σημάνει η έξοδος της Ελλάδας, ο Θεός ας βοηθήσει όποιον επενδυτή δάνεισε τον Μάρτιο χρήματα στην Ισπανία για διάστημα δέκα ετών με απόδοση μόλις 1,15%. Περισσότερο από τρεις μήνες αφότου ξεκίνησε ο παρών γύρος διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχουν πειστικά σημάδια ότι επίκειται συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Πιθανότατα η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να στέλνει χρήματα στην Ελλάδα μέχρι να της πουν οι πολιτικοί αφέντες της να κλείσει τη στρόφιγγα. Πιθανότατα. Ωστόσο, το ΔΝΤ διαθέτει λίγο μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την ΕΚΤ ώστε να κρίνει ότι μέχρις εδώ και μη παρέκει. Αν τέλειωσε η υπομονή του ΔΝΤ, όπως υποδηλώνει το ρεπορτάζ των F.T.», τότε μπορεί να πλησιάζουμε στο τέλος. Και δεν θα είναι ωραίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή