Πώς βρέθηκαν τα λεφτά για την καταβολή της δόσης των 750 εκατ. στο ΔΝΤ

Πώς βρέθηκαν τα λεφτά για την καταβολή της δόσης των 750 εκατ. στο ΔΝΤ

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Στουρνάρα, λύθηκε το πρόβλημα της καταβολής της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σήμερα. Η εκπρόσωπος του Ταμείου, κ. Αντζελα Γκαβίρια, επιβεβαίωσε χθες ότι η Ελλάδα εξόφλησε τη δόση των περίπου 750 εκατ. ευρώ, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τελικά έγινε η αποπληρωμή κρύβει ένα έντονο παρασκήνιο.

Οπως είναι γνωστό, τα περισσότερα από τα 750 εκατ. ευρώ (περίπου τα 650 εκατ. ευρώ) χρησιμοποιήθηκαν από τον λογαριασμό «εκτάκτου ανάγκης» που υπάρχει στο ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε για την ύπαρξη του λογαριασμού αυτού την προηγούμενη Πέμπτη τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Τσακαλώτο και τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Σπ. Σαγιά. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη συμμετείχαν τόσο ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θ. Μητράκος, όσο και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αμέσως η κυβέρνηση κινήθηκε προς την κατεύθυνση της διερεύνησης του κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα εν λόγω κεφάλαια, καθώς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ για να γίνει χρήση τους. Σχετική εισήγηση προς το Ταμείο, ώστε να εξετασθεί το ζήτημα υπέβαλε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, κ. Θ. Κατσάμπας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κατσάμπας έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του προς την κυβέρνηση, μετά την περιθωριοποίησή του κατά την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στην Ουάσιγκτον, ο οποίος συναντήθηκε την Κυριακή του Καθολικού Πάσχα με την επικεφαλής του Ταμείου, κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Το θέμα εξετάσθηκε από το ΔΝΤ και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Σάββατο το πρωί, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι το Ταμείο συμφωνεί στο να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια από τον λογαριασμό «εκτάκτου ανάγκης» για να καταβληθεί χθες η δόση των 750 εκατ. ευρώ.

Πάντως, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι από το Σάββατο το Μέγαρο Μαξίμου είχε ενημερωθεί για το «πράσινο φως» που είχε ανάψει το Ταμείο σχετικά με τη χρήση των κεφαλαίων από τον λογαριασμό «εκτάκτου ανάγκης», μέχρι την Κυριακή το βράδυ υπήρχαν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να μην αξιοποιήσει τα συγκεκριμένα κεφάλαια και να μην εξυπηρετήσει την υποχρέωση της χώρας προς το ΔΝΤ. Ο λόγος για τον οποίο υπήρχαν αυτές οι εισηγήσεις, ήταν ότι στους κόλπους της κυβέρνησης υπήρχαν αρκετοί που υποστήριζαν ότι δεν θα πρέπει να πληρωθεί το Ταμείο εάν πρώτα δεν έχει διασφαλιστεί η καταβολή μισθών και συντάξεων τον Μάιο.

Τη Δευτέρα το πρωί, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) εξέτασε και πάλι τις δυνατότητες που υπάρχουν για άντληση ρευστότητας από τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι εάν οι φορείς (κυρίως ασφαλιστικά ταμεία και δήμοι) επενδύσουν τα διαθέσιμά τους σε κρατικούς τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας (repos), τότε διασφαλίζεται η καταβολή μισθών και συντάξεων μέχρι το τέλος του μήνα.

Ετσι, επιλέχτηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αξιοποίηση των κονδυλίων του λογαριασμού «εκτάκτου ανάγκης» του ΔΝΤ και να ασκηθεί πίεση στους φορείς του Δημοσίου για να καταθέσουν τα ρευστά τους διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα περίπου 650 εκατ. ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν από τον λογαριασμό του ΔΝΤ για να αποπληρωθεί η δόση προς το Ταμείο χθες, θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα (χωρίς να ορίζεται με σαφήνεια το πότε) να επιστραφούν από την Ελλάδα. Επί της ουσίας, με την κίνηση αυτή η Αθήνα κέρδισε χρόνο, δεδομένου ότι η κατάσταση στα κρατικά ταμεία παραμένει -στην καλύτερη περίπτωση- οριακή.

Πλέον, το ερώτημα που τίθεται για τους δανειστές της χώρας είναι εάν η Ελλάδα θα έχει κεφάλαια για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο. Στις 5 Ιουνίου η χώρα θα πρέπει να εξοφλήσει στο ΔΝΤ περί τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 330 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλει στις 12 Ιουνίου. Στις 16 του μήνα πρέπει να αποπληρωθεί δόση περίπου 550 εκατ. ευρώ και στις 19 Ιουνίου 330 εκατ. ευρώ. Εάν μέχρι τις αρχές Ιουνίου επέλθει κάποια συμφωνία με τους δανειστές της χώρας, τότε εκτιμάται ότι θα ικανοποιηθούν και αυτές οι υποχρεώσεις. Διαφορετικά, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι δεν θα υπάρχουν τα κεφάλαια για την εξόφληση αυτών των δόσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή