Μέτρα για αύξηση φορολογικών εσόδων στο σημερινό κυβερνητικό συμβούλιο

Μέτρα για αύξηση φορολογικών εσόδων στο σημερινό κυβερνητικό συμβούλιο

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα έσοδα να κινούνται σε τεντωμένο σχοινί και τα κρατικά ταμεία να είναι άδεια, το κυβερνητικό συμβούλιο αναμένεται σήμερα στις 6 το απόγευμα να εγκρίνει μέτρα που θα συμβάλλουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας των εσόδων, όπως για παράδειγμα η περαίωση – αμνήστευση αδήλωτων εισοδημάτων, η χρήση πιστωτικών ή άλλων καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ, η λοταρία αποδείξεων και η δημιουργία ειδικής μονάδας για την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες το φορολογικό πακέτο για την αύξηση των δημοσίων εσόδων θα περιλαμβάνει:

1. Περαίωση – αμνήστευση κεφαλαίων. Εθελοντικά όσοι θέλουν, θα μπορούν να δηλώσουν στην εφορία ποσά που δεν έχουν φορολογηθεί. Θα θεσπιστεί ένας ενιαίος συντελεστής για τη φορολόγηση των εισοδημάτων αυτών, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα αρθούν οι ποινικές διώξεις για όσους προχωρήσουν στη νομιμοποίησή τους. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί τόσο για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα οποία διατηρούν στην Ελλάδα, αλλά και γι’ αυτούς που έχουν βγάλει αδήλωτα χρήματα στο εξωτερικό. Μάλιστα, οι ανωτέρω δεν είναι απαραίτητο να τα επαναπατρίσουν, απλώς να τα δηλώσουν στην εφορία.

2. Χρήση καρτών. Για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ θα νομοθετηθεί η υποχρέωση χρησιμοποίησης πιστωτικών η χρεωστικών καρτών. Παράλληλα θα δοθούν κίνητρα για όσους χρησιμοποιούν κάρτες στις αγορές τους.

3. Τη δημιουργία μονάδας με αρμοδιότητα τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμό δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.

4. Τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ που βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου (risk-based).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Απρίλιος ήταν ο πρώτος μήνας που τα φορολογικά έσοδα βρέθηκαν έστω και οριακά εντός στόχων και διαμορφώθηκαν στα 3,03 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,04 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό ήρθε εξαιτίας της είσπραξης περί των 120 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές.

Επίσης, στο σύνολό τους τα έσοδα του Απριλίου είναι αυξημένα σημαντικά έναντι του στόχου. Γεγονός που αποδίδεται αποκλειστικά στη διάθεση 555 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον προϋπολογισμό. Πρόκειται, όμως, για μη επαναλαμβανόμενα έσοδα, τα οποία οδήγησαν το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού τον προηγούμενο μήνα στα 3,77 δισ. ευρώ αντί 3,4 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος.

Επί της ουσίας, αν εξαιρεθούν τα έσοδα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα έσοδα του Απριλίου βρέθηκαν εκτός στόχου κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, δε, με τις ίδιες πληροφορίες, στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου τα έσοδα κινούνται πτωτικά (20% κάτω από τον στόχο), προβληματίζοντας το οικονομικό επιτελείο.

Ετσι, με τα έσοδα του κράτους να βρίσκονται σε μία κατάσταση ισορροπίας τρόμου, στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι η πορεία τους δεν θα εκτροχιαστεί τον Μάιο και πλέον στρέφουν την προσοχή τους στην άντληση ρευστότητας από τους φορείς του Δημοσίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γ. Σακελλαρίδης, δήλωσε χθες ότι τα ταμειακά διαθέσιμα που μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά την εφαρμογή της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), ανήλθαν σε 600,3 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, τα 64,5 εκατ. ευρώ έχουν προέλθει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα υπόλοιπα 535,8 εκατ. ευρώ από άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Ωστόσο, από την αρχή της ταμειακής κρίσης του κράτους (μέσα Μαρτίου) έως και τώρα το Δημόσιο έχει αξιοποιήσει ρευστότητα από τους φορείς του Δημοσίου που ανέρχεται τουλάχιστον σε 2,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια τα όποια έχουν επενδύσει οι φορείς σε κρατικούς βραχυπρόθεσμους τίτλους (repos) και μέρος αυτών έχει επιστραφεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των ίδιων των οργανισμών.

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις των αρμοδίων υπουργών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους και τις περιφέρειες, καθώς και σε άλλους οργανισμούς, ώστε να επενδύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε κρατικά repos και να ενισχυθεί με αυτόν τον τρόπο η ρευστότητα του κράτους. Μάλιστα, τη Δευτέρα, το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ εξουσιοδότησε τον διοικητή του Ιδρύματος να μεταφέρει τα διαθέσιμα τριών Ταμείων που έχουν ενταχθεί στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τα διαθέσιμα του Τομέα Ασφάλισης Δημοσίου, του Τομέα Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, καθώς και του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ.

Ληξιπρόθεσμα χρέη

Μετά την αποπληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), πλέον στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσει την «τρύπα» στα κρατικά ταμεία που υπάρχει για τον Μάιο, η οποία δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα. Αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι τα απαραίτητα κονδύλια για τους μισθούς και τις συντάξεις υπάρχουν στους διάφορους φορείς του Δημοσίου, αρκεί να πεισθούν οι διοικήσεις τους να τα μεταφέρουν στον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επίσης, ένας ακόμα τρόπος για να διασφαλιστεί η ρευστότητα του Δημοσίου, είναι να μην πληρωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους προς τρίτους. Ηδη τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ και το ποσό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή