Η Apple θα μπορούσε να κερδίσει διασώζοντας την Ελλάδα

Η Apple θα μπορούσε να κερδίσει διασώζοντας την Ελλάδα

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιδέα πως η Apple θα έπρεπε να αγοράσει την Ελλάδα με κεφάλαια που έχει στα συρτάρια της δεν είναι παρά ένα αστείο.

Είναι, ωστόσο, αλήθεια ότι αν οι μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είχαν λίγη φαντασία, θα μπορούσαν να επινοήσουν ένα πακέτο διάσωσης για τη χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και με όρους επωφελείς για όλους.

Το 2012 ένας επενδυτής που παρευρέθηκε στη γενική συνέλευση της Apple ρώτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο Τιμ Κουκ αν θα μπορούσε να κάνει χρήση των αδρανών κεφαλαίων της, ύψους τότε 97,6 δισ. δολαρίων, για να εξαγοράσει την Ελλάδα.

«Εχουμε εξετάσει διάφορα αλλά όχι αυτό» ήταν η απάντηση του Κουκ. Ολοι γέλασαν και συνέχισαν τη συζήτηση. Τα πράγματα πήγαν καλύτερα για την Ελλάδα όταν της χορηγήθηκε το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στην ιστορία και οι ιδιώτες πιστωτές της συναίνεσαν σε «κούρεμα» των ομολόγων τους. Η οικονομία της, όμως, δεν μπόρεσε να ανακάμψει και το χρέος της, σήμερα στο 175% του ΑΕΠ της, δεν είναι βιώσιμο. Στο μεταξύ η Apple υπερδιπλασίασε τα κεφάλαιά της, που σήμερα ανέρχονται σε 194 δισ. δολάρια. Η εταιρεία καταβάλλει γενναιόδωρα μερίσματα και προχωρά σε επαναγορά μετοχών αλλά τα μετρητά της εξακολουθούν να αυξάνονται. Οπως και άλλων αμερικανικών επιχειρήσεων.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα συγκεντρώνουν 1,73 τρισ. δολάρια. Από αυτά το 1,1 τρισ. δολάρια ανήκει στις 50 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη Moody’s: οι Apple, Microsoft, Google, Pfizer και Cisco συγκεντρώνουν 439 δισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται εκτός ΗΠΑ, γιατί αν επαναπατριζόταν θα φορολογούνταν με συντελεστή 35%. Και έτσι η ιδέα πως οι πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να σώσουν την Ελλάδα ωφελώντας παράλληλα τον εαυτό τους κινεί το ενδιαφέρον.

Η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 190 δισ. ευρώ να περιορίσει το χρέος της στο διαχειρίσιμο επίπεδο του 70% του ΑΕΠ της. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 48% των συνολικών κεφαλαίων των πέντε επιχειρήσεων. Αν αποπλήρωναν το χρέος της, η Ελλάδα θα μπορούσε να ανταμείψει τις επιχειρήσεις αυτές με μια ειδική συμφωνία φορολόγησής τους, σαν αυτή που έχει η Apple στην Ιρλανδία. Η συμφωνία αυτή πιθανότατα θα προσκρούσει στις αντιδράσεις της Ε.Ε αλλά η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική: Ως μία από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας, η Ε.Ε. ίσως θα ήταν διατεθειμένη να προσφέρει προνομιακή μεταχείριση σε όσες αμερικανικές επιχειρήσεις διευκολύνουν την επίλυση του ελληνικού προβλήματος. Ισως οι ΗΠΑ να είχαν κάποιες αντιρρήσεις. Ως μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, όμως, και το αμερικανικό κράτος θα χάσει χρήματα αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα και η αποσταθεροποίηση που θα προκαλέσει μια έξοδός της από την Ευρωζώνη δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Σε αντάλλαγμα για ένα ποσό μικρότερο από το ήμισυ των κεφαλαίων τους και μόλις το 13% από όσα θα κόστιζε η καταβολή φόρων στις ΗΠΑ, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να λάβουν μια αορίστου χρόνου, σιδηρά εγγύηση πως θα τύχουν χαμηλής φορολόγησης οι εκτός ΗΠΑ δραστηριότητές τους. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, θα απαλλασσόταν από το βάρος του χρέους της και θα είχε στο έδαφός της τα κεντρικά γραφεία των αμερικανικών επιχειρήσεων. Πολλά στελέχη θα δέχονταν ευχαρίστως να μετακομίσουν σε μια θερμή παραθαλάσσια περιοχή και θα συγκεντρωνόταν στην Ελλάδα μια ισχυρή ομάδα εταιρειών υψηλής τεχνολογίας προσελκύοντας άλλες εταιρείες που θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας. Με τέτοια στήριξη, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει την ακραία λιτότητα που απαιτούν οι πιστωτές της.

Θα χρειαζόταν, πάντως, να μεταρρυθμίσει τις αναποτελεσματικές δημόσιες επιχειρήσεις της και να υιοθετήσει πολιτική πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να μη χάσει τα προφανή οφέλη από τη συνεργασία με τους τιτάνες της τεχνολογίας.

Είμαι βέβαιος πως ένα τέτοιο πακέτο στήριξης θα είχε την έγκριση του ελληνικού λαού αν ετίθετο σε δημοψήφισμα. Θα χρειαζόταν μόνον λίγη ευελιξία. Δυστυχώς η ευελιξία λείπει από όλους όσοι εμπλέκονται στην ελληνική κρίση. Κι έτσι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να οδηγείται προς τη χρεοκοπία και οι αμερικανικές επιχειρήσεις να συγκεντρώνουν κεφάλαια που δεν ξέρουν πώς να ξοδέψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή