Αναζητείται η χρυσή τομή για τα εργασιακά

Αναζητείται η χρυσή τομή για τα εργασιακά

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρόπους ώστε στην επιχειρούμενη «αμοιβαία επωφελή συμφωνία» με τους θεσμούς να βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, πιθανότατα σε μια πιο «ανεκτή» εκδοχή, καθώς η παρούσα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, «ενοχλεί», αναζητεί η κυβέρνηση. Τη στιγμή μάλιστα που κορυφώνονται οι διεργασίες σε κεντρικό επίπεδο με τους εκπροσώπους των θεσμών, ολοκληρώνονται και οι διαδικασίες σε εγχώριο επίπεδο. Χθες, πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) η τελική συνεδρίαση, προκειμένου να καταρτιστεί η γνωμοδότηση για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά και κατά τις προηγούμενες διαβουλεύσεις, η πλειονότητα των εργοδοτικών οργανώσεων εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις είτε για τη με νόμο επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, είτε για την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων, είτε για την επαναθεσμοθέτηση της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Είναι ενδεικτικό ότι στο αρχικό κείμενό της η ΟΚΕ εκτιμά ως θετική, και χαρακτηρίζει βασική επιλογή του νομοσχεδίου, την επαναφορά της καθολικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Εξαιτίας δε των πολλών και διαφορετικών απόψεων, η οριστική γνωμοδότηση θα δημοσιοποιηθεί σήμερα. Η Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, θεωρεί ότι η βασική επιλογή του νομοσχεδίου κινείται σε θετική κατεύθυνση, δεδομένου μάλιστα ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις του 2012 στρέβλωσαν σε καίρια σημεία το πλαίσιο των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στη χώρα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας παρευρέθη και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μάλιστα επανέλαβε την άποψή του πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία και να υπογραφεί από την κυβέρνηση εάν δεν είναι συμβατή με τη βασική λογική της εντολής που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Μάλιστα, σε αναζήτηση συμμάχων, ο υπουργός αναμένεται να μεταβεί αύριο στη Γενεύη, την έδρα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή