Φοροδοξίες : Γνωρίζετε ότι…

Φοροδοξίες : Γνωρίζετε ότι…

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• Τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα ως διευθυντές ή μέλη Δ.Σ. εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, με την ιδιότητά τους αυτή φορολογούνται ως αποκτώντες εισόδημα από μισθωτή εργασία. Αντίθετα, διευκρινίσθηκε ότι όταν παρέχουν υπηρεσίες πέραν της ιδιότητας αυτής π.χ. ως μηχανικοί, λογιστές, δικηγόροι κ.λπ., στην ίδια εταιρεία-νομικό πρόσωπο από την οποία αποκτούν εισόδημα ως διευθυντές ή μέλη Δ.Σ. και ανεξάρτητα αν υπάρχει σύμβαση ή όχι, το εισόδημά τους αυτό προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα (ΠΟΛ 1097/2015).

• Επιπλέον, οι αμοιβές μελών και διαχειριστών ΕΠΕ, καθώς και οι αμοιβές εκπροσώπων και εταίρων Ο.Ε. και Ε.Ε. για τις υπηρεσίες που παρέχουν με βάση την ιδιότητά τους αυτή προς τις υπ’ όψιν εταιρείες, εξομοιώνονται με τις αμοιβές διευθυντών ή μελών Δ.Σ. εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας. Κατά συνέπεια, αυτές χαρακτηρίζονται εισόδημα από μισθωτή εργασία. Αμοιβές των παραπάνω προσώπων στο πλαίσιο ατομικής επιχείρησης θεωρούνται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

• Χρηματικό ποσό που καταβάλλει κάτοικος αλλοδαπής για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αλλοδαπής εταιρείας holding, με απώτερο σκοπό την κεφαλαιοποίηση ελληνικής θυγατρικής εταιρείας από τη holding δεν φαίνεται να αποτελεί τεκμαρτό εισόδημα στην Ελλάδα, διότι οι κάτοικοι της αλλοδαπής που δεν έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα και πραγματοποιούν δαπάνες στην αλλοδαπή, δεν υπάγονται στις διατάξεις περί τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, ανεξάρτητα του αν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα.

• Η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και όχι αργότερα από την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Ο φόρος θα καταβληθεί σε έως 8 δόσεις, και σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του 2015 (ΠΟΛ 1099/2015).

• Στην περίπτωση διάθεσης ομολόγων, εντόκων γραμματίων και τίτλων που είναι διαπραγματεύσιμοι στο Χρηματιστήριο, ως ποσό που μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος, προκειμένου να καλύψει τη διαφορά του δηλωθέντος από το τεκμαρτό εισόδημα θεωρείται κατ’ αρχήν η υπεραξία από τη ρευστοποίηση των τίτλων (διαφορά μεταξύ τιμής πώλησης και τιμής αγοράς). Για να μπορέσει ο φορολογούμενος να επικαλεστεί και την ονομαστική αξία των τίτλων για την κάλυψη διαφοράς τεκμηρίου πρέπει η αγορά και η εκποίηση των τίτλων αυτών να μην έγινε στο ίδιο οικονομικό έτος (ΣτΕ 4863/2013).

• Η παράλειψη της Διοίκησης να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν από το 2007 κρίθηκε παράνομη από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Το Δικαστήριο όμως λαμβάνοντας υπ’ όψιν το δημόσιο συμφέρον χορήγησε προθεσμία έξι μηνών στη Διοίκηση να προβεί στην αναπροσαρμογή (ΣτΕ 4003/2014).

• Στον νόμο 4328/2015 που ψηφίσθηκε αυτή την εβδομάδα, εντάχθηκαν τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων: α) επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων προς το Δημόσιο, προκειμένου αυτά να μη φορολογηθούν, β) έκπτωση 2% (αντί 1,5% που ίσχυε) επί της εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, γ) αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας για οχήματα που εξέρχονται από την ακινησία εντός του 2015, δ) παράταση της υποβολής δηλώσεων Ε9 για το 2014 και το διάστημα από 1/1/2015 έως 31/5/2015, μέχρι 30/6/2015, ε) σε περίπτωση κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών από τη ΔΟΥ, το κατασχεμένο ποσό μπορεί να ληφθεί υπ’ όψιν για την πρώτη δόση της ρύθμισης.

• Το εισόδημα από εκμετάλλευση ακινήτου που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις φορολογείται ως εισόδημα από ακίνητα, εφόσον προκύπτει αποξένωση από τη χρήση του ακινήτου, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχονται άλλου είδους υπηρεσίες στον μισθωτή (π.χ. καθαριότητα, ασφάλεια, κ.λπ.).

• Παρατάθηκε έως 26.5.2015 το δικαίωμα των φορολογουμένων να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλών με διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων για το ποσό της προκαταβολής.

• Και οι τόκοι υπερημερίας υπόκεινται σε παρακράτηση 15%. Για τις περιπτώσεις που η παρακράτηση έπρεπε να είχε γίνει έως τον Ιανουάριο του 2015, έγινε δεκτό ότι ο οφειλέτης δεν χρειάζεται να προβεί σε εκπρόθεσμη απόδοση παρακρατούμενων φόρων, αλλά αυτοί θα φορολογηθούν με την ετήσια δήλωση φόρου εισοδήματος των δικαιούχων.

Πηγή: Grant Thornton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή