ΕΕΣΣ: Ξεκάθαρη η βελτίωση στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα

ΕΕΣΣ: Ξεκάθαρη η βελτίωση στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναγνώριση της βελτίωσης στον τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος και της ίδιας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), αλλά και την ανησυχία της για τη διαρκή αμφισβήτηση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Αν. Γεωργίου, και άλλων στελεχών της, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (ΕΕΣΣ).

Εργο της Επιτροπής είναι να «παρέχει επαγγελματική καθοδήγηση στο ΕΣΣ για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση ευρωπαϊκών στατιστικών», όπως προβλέπεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Επίσης, η Επιτροπή προεδρεύεται από τη Eurostat και αποτελείται από τους εκπροσώπους των Εθνικών Στατιστικών Υπηρεσιών των κρατών-μελών, ενώ στις συνεδριάσεις της Επιτροπής (τέσσερις φορές τον χρόνο) μπορούν να συμμετέχουν και παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον ΟΟΣΑ κ.λπ.

Στη δήλωσή της η Επιτροπή ΕΣΣ αναφέρει ότι η ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος τα τελευταία χρόνια έγινε έπειτα από «σοβαρές παρεμβάσεις στην επαγγελματική ανεξαρτησία στατιστικής υπηρεσίας σε μία συγκεκριμένη χώρα, την Ελλάδα, που αποκαλύφθηκαν στα τέλη του 2009».

Εκτοτε, ενισχύθηκαν οι κοινοτικοί κανονισμοί, με αποτέλεσμα στην ανακοίνωση η Επιτροπή ΕΣΣ να αναφέρει ότι «αναγνωρίζουμε την ξεκάθαρη βελτίωση που έχει επιτευχθεί στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, η οποία αποτυπώνεται ιδίως με τη δημοσίευση από τη Eurostat των στοιχείων ελλείμματος και χρέους της Ελλάδας σταθερά χωρίς επιφυλάξεις, ούτε τροποποιήσεις από τη Εurostat από τον Νοέμβριο του 2010 και εντεύθεν».

Ταυτόχρονα, όμως, η Επιτροπή ΕΣΣ επισημαίνει και «την ανησυχία μας σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, όπου η στατιστική υπηρεσία, η ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και κάποια στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου του νυν προέδρου της, συνεχίζουν να αμφισβητούνται υπό την επαγγελματική τους ιδιότητα». Και προσθέτει ότι «υπάρχουν συνεχιζόμενες πολιτικές συζητήσεις και εξεταστικές και δικαστικές διαδικασίες σχετικά με δράσεις που ανέλαβε η ΕΛΣΤΑΤ και με στατιστικές που έχουν επανειλημμένως περάσει τους ελέγχους ποιότητας που εφαρμόζονται από τη Eurostat για τη διασφάλιση της πλήρους συμμόρφωσης με την ενωσιακή νομοθεσία».

Μάλιστα, η Επιτροπή ΕΣΣ επισημαίνει πως «γνωρίζουμε ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει ακόμη να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις ώστε να διατηρήσει τη θεσμική της ανεξαρτησία, δεδομένων των προαναφερθεισών πολιτικών συζητήσεων και δικαστικών διαδικασιών, καθώς και του επικείμενου διορισμού νέου προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ», ζητώντας ο διορισμός του «να ακολουθεί διαφανή διαδικασία και να βασίζεται αποκλειστικά σε επαγγελματικά κριτήρια».

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα ο εισαγγελέας Εφετών έκρινε ανεπαρκείς τις ενδείξεις εις βάρος του κ. Γεωργίου και άλλων δύο μελών της ΕΛΣΤΑΤ και ζήτησε από το Συμβούλιο Εφετών (για δεύτερη φορά) να θέσει στο αρχείο τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του δημοσίου ελλείμματος από την υπηρεσία το 2009, επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, προκειμένου η χώρα να καταφύγει σε Μνημόνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή