Σχέδιο συμφωνίας υπέβαλε η κυβέρνηση

Σχέδιο συμφωνίας υπέβαλε η κυβέρνηση

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις συντελεστές ΦΠΑ που θα αυξάνουν τα έσοδα κατά 1 δισ. ευρώ, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και άλλες μικρότερης εμβέλειας παρεμβάσεις περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς. Σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, η Αθήνα απέστειλε τις δικές της προτάσεις, οι οποίες, όμως, δεν κρίθηκαν επαρκείς από τους δανειστές που, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν επιπλέον μέτρα της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό των διαφορών είναι ότι η κυβέρνηση έχει ως βασικό σενάριό της την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,3% του ΑΕΠ φέτος, το οποίο με τα προτεινόμενα μέτρα μπορεί να φθάσει στο 0,6% – 0,8% του ΑΕΠ, όταν οι θεσμοί προβλέπουν πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Ειδικότερα, οι ελληνικές προτάσεις και οι διαφορές με τους δανειστές έχουν ως εξής:

1. ΦΠΑ. Η ελληνική πρόταση είναι να υπάρχουν τρεις συντελεστές. Ενας χαμηλός, 6%, στον οποίο θα υπάγονται φάρμακα και βιβλία. Ενας μεσαίος, 11%, για τα τρόφιμα, την ενέργεια, το νερό. Ενας υψηλός, 23%, στον οποίο θα υπάγονται όλα τα άλλα προϊόντα. Οσον αφορά το πού θα συμπεριληφθούν οι υπηρεσίες του τουρισμού, υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι θα υπαχθούν στον υψηλό συντελεστή, 23%, και έτσι τα πρόσθετα έσοδα από τις αλλαγές στον ΦΠΑ θα ανέλθουν στα 960 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, άλλα στελέχη αναφέρουν ότι θα υπαχθούν στο 11% για να είναι πιο ανταγωνιστικό το προϊόν. Επίσης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι ακόμα και μετά την κατάθεση της πρότασης γίνονται προσπάθειες ο υψηλός συντελεστής να είναι 21% ή 22%, αντί του προτεινόμενου 23%. Σε κάθε περίπτωση, καταργούνται οι εκπτώσεις για τα νησιά.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές επιμένουν ότι το καλύτερο θα ήταν να υπάρχουν δύο συντελεστές ΦΠΑ, ενώ ζητούν τα επιπρόσθετα έσοδα από τις αλλαγές να είναι της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Επίσης, ανεξαρτήτως του θέματος του ΦΠΑ, οι δανειστές καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει από μηδενική βάση το καθεστώς των φοροαπαλλαγών.

2. Εισφορά αλληλεγγύης. Η Αθήνα προτείνει να διατηρηθεί η έκπτωση του 30% για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ προβλέπεται σταδιακή αύξηση των συντελεστών σε 2%, 4% και 6% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές φέρεται να ζητούν την κατάργηση της έκπτωσης του 30% από τις 12.000 ευρώ εισοδήματος και άνω, επιστρέφοντας επί της ουσίας στο περυσινό καθεστώς.

3. ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση προτείνει την εφαρμογή του φέτος, όπως και πέρυσι, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής των αντικειμενικών αξιών. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εισπραχθούν περί τα 2,65 δισ. ευρώ.

4. Ασφαλιστικό. Στο ασφαλιστικό οι προτάσεις της κυβέρνησης αφορούν την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σταδιακά, από το 2020 έως το 2025, χωρίς να θιγούν τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ διατηρείται ως γραμμή άμυνας και η πιθανότητα για έναρξη από το 2016, εξαιρώντας όμως μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, όπως εργαζόμενοι στα ΒΑΕ, τρίτεκνες μητέρες και ΑμεΑ. Προτείνεται, επίσης, η έναρξη της διαδικασίας ώστε σταδιακά να οδηγηθούμε σε τρία Ταμεία. Ανυποχώρητη είναι η ελληνική πλευρά στο ζήτημα της κατάργησης της ρήτρας βιωσιμότητας στις επικουρικές, ενώ για τις κύριες συντάξεις, στο αίτημα των πιστωτών για ποσοστό αναπλήρωσης στο 53% η κυβέρνηση απαντά με τη διενέργεια αναλογιστικής μελέτης, προκειμένου στο πλαίσιο της ευρύτερης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, οι κύριες συντάξεις, σταδιακά, να φθάσουν από το 62% του συντάξιμου μισθού που είναι σήμερα, στο 72%.

5. Εργασιακά. Η ελληνική πρόταση επιμένει στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις συλλογικές συμβάσεις. Οι δανειστές ζητούν να μη γίνουν αλλαγές σε όσα έχουν εφαρμόσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και να υπάρξει περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή