Fitch: Δεν προεξοφλείται η πληρωμή της ενιαίας δόσης στο ΔΝΤ

Fitch: Δεν προεξοφλείται η πληρωμή της ενιαίας δόσης στο ΔΝΤ

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο κίνδυνος να μην καταβληθεί η μεγάλη δόση από την Ελλάδα στο ΔΝΤ δεν μπορεί να προεξοφληθεί», αναφέρει σε έκθεσή του για το ελληνικό χρέος, ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, αβέβαιη παραμένει και η εκταμίευση χρημάτων από τους δανειστές προς την χώρα μας, γεγονός που ίσως συμβάλει στην αδυναμία της πληρωμής της δόσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Fitch συνεχίζει την έκθεσή του τονίζοντας ότι η επερχόμενη συμφωνία δεν θα κλείσει την αξιολόγηση, ωστόσο θα βοηθήσει την χρηματοδότηση της Ελλάδας με μικρές εκταμιεύσεις δόσεων, αφού θεωρεί ότι οι δανειστές «θα ανοίξουν την κάνουλα» ως πράξη αναγνώρισης ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί όσα έχουν συμφωνήσει.

Η συγχώνευση των δόσεων από τους Ελληνες δεν επηρεάζει αρνητικά την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας (βαθμίδα CCC), ωστόσο αν η ενιαία δόση δεν πληρωθεί στις 30 Ιουνίου, τότε θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις», αναφέρεται ακόμη.

Τέλος, ο οίκος επισημαίνει πως η αξιολόγηση CCC αντανακλά την «πραγματική πιθανότητα» πτώχευσης της Ελλάδας απέναντι στους ιδιώτες πιστωτές της, προσθέτοντας ότι η συγχώνευση των δόσεων ακριβώς καταδεικνύει την «τεράστια πίεση» που αντιμετωπίζει η Αθήνα στο μέτωπο της ρευστότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή