Περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα, αλλαγές στο σχέδιο για τον ΦΠΑ

Περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα, αλλαγές στο σχέδιο για τον ΦΠΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα θα επιδιώξει η κυβέρνηση να πετύχει τον συμβιβασμό με τους δανειστές. Το οικονομικό επιτελείο έχει διαμορφώσει ένα προσχέδιο της ελληνικής αντιπρότασης και σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό έχουν ενσωματωθεί προτάσεις των δανειστών επί των δημοσιονομικών μέτρων, ενώ έχει τροποποιηθεί και η πρόταση για τους συντελεστές ΦΠΑ.

Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει και το ενδεχόμενο να αυξηθεί η εισφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των συνταξιούχων από το 4% στο 6%. Ομως, στελέχη από την κυβέρνηση δηλώνουν ότι η Αθήνα δεν προτίθεται να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των θεσμών επί των ασφαλιστικών και εργασιακών ζητημάτων.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση βασίστηκε στις προτάσεις που η ίδια είχε κάνει με το κείμενο των 47 σελίδων προς τους δανειστές και έχει προσθέσει παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέχρι στιγμής αλλαγές στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν περιληφθεί σε ένα αρχικό προσχέδιο της αντιπρότασης της Αθήνας αφορούν:

1.  Δημοσιονομικά μέτρα. Αρμόδια στελέχη σημειώνουν ότι αρκετές από τις προτάσεις των δανειστών έχουν περιληφθεί πλέον στην ατζέντα της κυβέρνησης. Οι θεσμοί θεωρούν πως οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα από την Αθήνα έσοδα και ειδικά εκείνες που έχουν να κάνουν με την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, καθώς και τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες.

Αντιθέτως, οι δανειστές έχουν προτείνει δραστική περικοπή φοροαπαλλαγών και ειδικά των αγροτών, είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ ακόμα κι αν αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες, αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση επιμένει στους τρεις συντελεστές, τροποποιώντας ωστόσο ελαφρώς τα ποσοστά καθώς και τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται οι τρεις συντελεστές να διαμορφωθούν σε 7%, 12% και 23% (από 6%, 11% και 23%) και η μετατόπιση ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών στον ανώτατο συντελεστή 23%.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αναζητεί ισοδύναμα μέτρα με στόχο να αποτρέψει την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο, ακόμα κι αν βρεθούν τα μέτρα εκείνα που θα μπορούσαν να δώσουν 350 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του «κενού», οι πιστωτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να το δεχθούν, διότι θεωρούν ότι πρέπει το σύστημα ΦΠΑ να είναι απλούστερο, με λιγότερους συντελεστές για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή που σύμφωνα με μελέτες ξεπερνάει σε όλη την επικράτεια τα 9 δισ. ευρώ.

Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, οι δανειστές θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρχουν δύο συντελεστές και έχουν προτείνει τη διατήρηση του 23% και τη θέσπιση ενός χαμηλότερου στο 11%.

2. Πρωτογενή πλεονάσματα. Η Αθήνα είχε προτείνει πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ για το 2016, ενώ οι δανειστές 1% και 2% του ΑΕΠ αντιστοίχως. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει να αντιπροτείνει ενδιάμεσους στόχους.

3. Αύξηση εισφοράς για ιατροφαρμακευτική ασφάλιση των συνταξιούχων στο 6% από 4%, με στόχο αύξηση των εσόδων κατά 500 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή