Η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο CCC

Η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο CCC

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αβεβαιότητα για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, αλλά και η αναβολή πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, είναι οι δύο βασικοί λόγοι που επικαλείται η Standard & Poor’s για την απόφασή της να μειώσει κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, από CCC+ σε CCC, με αρνητική μάλιστα προοπτική. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία παραμένει υπό στενή παρακολούθηση με ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε διά του εκπροσώπου του την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει στη διεθνή οικονομία «μία χρεοκοπία της Ελλάδας».

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι γι’ αυτόν τον λόγο υπήρξε τέτοιας έκτασης εμπλοκή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στο όλο θέμα και πρόσθεσε πως πρέπει να επέλθει συμφωνία πριν από το τέλος της προθεσμίας, εννοώντας την 30ή Ιουνίου, οπότε λήγει η παράταση του ελληνικού προγράμματος. Η S&P περιγράφει με μελανά χρώματα τις εξελίξεις στην οικονομία, αμφισβητεί την αξιοπιστία των προτάσεων της ελληνικής πλευράς και θεωρεί υπαρκτό τον κίνδυνο να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Αναλυτικά σημειώνει ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της ρευστότητας, τόσο για τη χώρα όσο και τις ελληνικές τράπεζες. Η ΕΚΤ παρέχει αυτή τη στιγμή ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ της χώρας, επισημαίνει η S&P και υπογραμμίζει πως η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων αυξάνει την πιθανότητα επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω «αιμορραγία» καταθέσεων και να εκδοθεί ένα παράλληλο με το ευρώ νόμισμα.

Η αβεβαιότητα γύρω από τη σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της αλλά και γενικά για την πολιτική σταθερότητα βαραίνει την οικονομία της χώρας: οι καθυστερήσεις στις πληρωμές φόρων αυξήθηκαν τον Μάιο, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται ότι μαζεύει χρήματα από τις καθυστερήσεις πληρωμών προς τους προμηθευτές της.

Η αποδυνάμωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας εγείρει ερωτήματα για τον ρεαλισμό ενδεχόμενης συμφωνίας της χώρας με τους πιστωτές της όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς οι προβλέψεις για φορολογικά έσοδα και ΑΕΠ φαίνονται μη ρεαλιστικές. «Ακόμη και αν επιτευχθεί αύριο μια συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών, δεν αναμένουμε πως μια τέτοια συμφωνία θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας πέρα από τον Σεπτέμβριο».

Σύμφωνα με τη S&P, η απόφαση της Ελλάδας να καθυστερήσει την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ, που έληγε στις 5 Ιουνίου, φαίνεται να καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις συντάξεις και στις εσωτερικές δαπάνες έναντι των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους. Επιπλέον, ο διεθνής οίκος προειδοποιεί πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία, «η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα κηρύξει στάση πληρωμών μέσα στους επόμενους 12 μήνες». «Κατά την άποψή μας, εάν δεν υπάρξει βελτίωση στις προβλέψεις για το ελληνικό ΑΕΠ (σ.σ. προβλέπει ύφεση 1,5% φέτος) καθώς και βαθιές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή