ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάινεν: Η λύση εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση

katainen-i-lysi-exartatai-apo-tin-elliniki-kyvernisi-2088223

Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αν θέλει να αποδεσμευτούν περαιτέρω κονδύλια από τους διεθνείς πιστωτές της, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

"Μια λύση είναι δυνατή, αλλά εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση", σημειώνει ο Κατάινεν, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης, απασχόλησης και επενδύσεων.

Στη συνέντευξή του αυτή που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα, ο Κατάινεν προσθέτει εξάλλου ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει καταβάλει το μέγιστο των δυνάμεών του για να επιτευχθεί μια συμφωνία.

"Δυστυχώς όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν συνεργάσιμη", σημειώνει.

Υπάρχει απολύτως καλή θέληση απέναντι στην Ελλάδα από την πλευρά της ΕΕ, τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτει.

"Αλλά τα χρήματα από μόνα τους δεν βοηθούν. Μπορεί κανείς να παρέχει συνέχεια ρευστότητα, (αλλά) χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αυτό δεν έχει απολύτως κανένα αποτέλεσμα", υπογραμμίζει ωστόσο.

Είναι δύσκολο να πει κανείς προς το παρόν αν θα μπορούσε να υπάρξει μια κάποιου είδους μεταβατική ρύθμιση για ένα ή δύο έτη, επισημαίνει εξάλλου ο Κατάινεν, προσθέτοντας μόνον ότι απαιτείται μια βιώσιμη λύση.