ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποψη: Τα Φαρμακεία της Οργής

apopsi-ta-farmakeia-tis-orgis-2089249

Ο ​​Yousuf Karsh  (1908-2002) ήταν ένας διάσημος φωτογράφος, ο οποίος φωτογράφισε σχεδόν όλες τις προσωπικότητες της εποχής του. Μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες του, θεωρείται το πορτρέτο του Winston Churchill το 1941, το οποίο έγινε αργότερα (1945) εξώφυλλο στο περιοδικό Life. Yπάρχει μια χαριτωμένη ιστορία σχετικά με τη φωτογραφία αυτή. Ο Churchill ήταν μανιώδης καπνιστής πούρου και στις περισσότερες φωτογραφίες απεικονίζεται με το πούρο στα χείλη. Κατά τη φωτογράφιση, ο Churchill άναψε το πούρο του και παρά τις παρακλήσεις του Karsh αρνήθηκε να το αποχωριστεί. Τότε ο Karsh αφού ετοίμασε τη φωτογραφική μηχανή του και το κάδρο του, με πρόσχημα ότι θέλει να διορθώσει τον φωτισμό πλησίασε τον Churchill, του τράβηξε το πούρο από τα χείλη, και πατώντας το declanser (τηλεχειριστήριο) απαθανάτισε τον Churchill αποσβολωμένο, με μια έκφραση έκπληξης και απορίας!

Τη χαριτωμένη αυτή ιστορία θυμήθηκα όταν είδα την φωτογραφία του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Λουράντου στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας μαζί με τον κ. Βορίδη (τέως υπουργό Υγείας) και τον κ. Καραγκούνη (Εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ). Εμεινα κυριολεκτικά «παγωτό» (όπως λέει η νεολαία) και είμαι απολύτως βέβαιος ότι το ίδιο έπαθαν και πολλοί άλλοι που δεν πίστευαν τα μάτια τους.

Πριν από ένα χρόνο, ο κ. Λουράντος είχε απειλήσει τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι: «Υπάρχουν, όμως, άλλα όπλα πιο επώδυνα γι’ αυτούς που ψήφισαν αυτό το έκτρωμα και προέβησαν, κατά την άποψή μου, στην κυβερνητική εκτροπή στη Βουλή. Θα σας πω ένα μέτρο, γιατί είναι έξι, όπως θα πω στη γενική συνέλευση. Είναι 11.000 φαρμακεία να γίνουν 11.000 εκλογικά κέντρα –μηδενός εξαιρουμένου– που θα ενημερώνουν τον κόσμο για τη φαρμακευτική υπηρεσία στην Ελλάδα πλέον, τι έχασε ο κόσμος, τι χάσαμε εμείς και πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Εάν πραγματικά έκαναν αυτό το πράγμα πριν από τις εκλογές, φανταστείτε τι θα κάνουν μετά από αυτές. Αυτό σκεφθείτε, γιατί το σκέφτομαι και τρομάζω…». Και κατέληξε λέγοντας: «Πρέπει όλοι οι κλάδοι να πάμε μαζί, όχι οι συντεχνίες. Αρτοποιοί, γαλακτοπαραγωγοί, βιβλιοπώλες, γιατροί, δικηγόροι κ.τ.λ. Το “καληνύχτα σας, κ. Λουράντο” θα το δούμε και θα πω σύντομα “καληνύχτα σας, κύριοι υποστηρικτές ιδιωτικών συμφερόντων, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ”».

Και ο μεν κ. Λουράντος είναι αξιέπαινος γιατί κάνει απολύτως σωστά τη δουλειά του, υποστηρίζοντας τα συντεχνιακά συμφέροντα των φαρμακείων, αλλά τι επιδιώκει η Ν.Δ. με τη συμπόρευση μαζί του; O άνθρωπος ο οποίος απειλούσε ότι θα μετατρέψει τα 11.000 φαρμακεία «μηδενός εξαιρουμένου» σε «εκλογικά κέντρα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι καλοδεχούμενος στη Συγγρού; Μην τρελαθούμε! Τι έχει συμβεί. Η μεταστροφή του διώκτη Σαούλ στον Απόστολο του Χριστιανισμού Παύλο ή μήπως η επιστροφή του Ασώτου υιού; Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες εξακολουθούσε να στηρίζει με δηλώσεις του τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα καταργούσε το ελεύθερο ωράριο στη λειτουργία των φαρμακείων και τώρα συζητά με τη Ν.Δ επειδή γράφτηκε ότι στις προτάσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς περιλαμβάνεται και η διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός των φαρμακείων;

Οπως είναι φανερό «ο καβγάς γίνεται για το πάπλωμα». Ο τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ είναι περίπου 820 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και φυσικά τα φαρμακεία δεν θέλουν να τον μοιράζονται με άλλα σημεία πώλησης. Και όπως συμβαίνει συνήθως πάντοτε βρίσκουν πολιτικούς που τους συμπαρίστανται στο συντεχνιακό συμφέρον τους. Εχω όμως μια απορία. Είναι δυνατόν οι πολιτικοί μας να λογαριάζουν περισσότερο τα 11.000 φαρμακεία (άλλοι εκτιμούν ότι είναι μόνο 9.200), από τα εκατομμύρια των καταναλωτών που θα ωφεληθούν από τη διεύρυνση των σημείων πώλησης και τη μείωση των τιμών; Φαίνεται όμως ότι έτσι σκέφτονται πάντοτε. Λογαριάζουν περισσότερο μια οργανωμένη ομάδα η οποία θα αντιδράσει συντεταγμένα παρά το πολυπληθές κοινό που δεν είναι οργανωμένο και πιθανότατα να μην αντιδράσει καθόλου. Αυτό, ας γίνει μάθημα σε όλους εμάς που μας αποκαλούν «σιωπηλή πλειοψηφία».

Πάμε όμως και στην ουσία του θέματος. Παρά τις συζητήσεις που γίνονται, δυστυχώς στην τηλεόραση, η οποία είναι το κατεξοχήν μέσο ενημέρωσης του κοινού, δεν γίνεται καμία σοβαρή προσπάθεια να αναδειχθεί το θέμα αυτό με επιχειρηματολογία. Οπως συμβαίνει σε πολλά θέματα, η Ελλάδα είναι πάντοτε η εξαίρεση του κανόνα. Σύμφωνα με την ανάρτηση στο http://www.tovima.gr/files/1/2014/01/27/MISIFA.pdf, στην Ευρώπη τα ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται και από άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων. Σε 11 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Αγγλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία και η Φινλανδία τα ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται από καταστήματα τα οποία ειδικεύονται στην πώληση φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς να είναι φαρμακεία. Επίσης, τα ΜΗΣΥΦΑ πωλούνται στα super market σε δώδεκα χώρες μεταξύ των οποίων είναι η Αγγλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Σουηδία. Ακόμα υπάρχουν 9 χώρες όπου τα σημεία πώλησης περιλαμβάνουν και τα παντοπωλεία. Τέλος, επιτρέπεται και η διάθεσή τους από το Διαδίκτυο σε 10 χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Είναι καλό να το θυμούνται αυτό οι φαρμακοποιοί διότι δεν είναι εύκολο να μπουν περιορισμοί στο Διαδίκτυο, εκτός φυσικά αν θέλουμε να γίνουμε Βόρεια Κορέα. Η ιστορία δείχνει ότι αν έρχεται μια εξέλιξη που δεν μπορείς να τη σταματήσεις είναι προτιμότερο να προετοιμάζεσαι γι’ αυτήν παρά να την πολεμάς.

Ενα από τα επιχειρήματα που άκουσα να λέγεται από τον ίδιο τον κ. Λουράντο, είναι ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα ακριβύνουν αν απελευθερωθεί η διάθεσή τους! Αυτό είναι πρωτοφανές. Το βρεφικό γάλα όταν άρχισε να διατίθεται σε άλλα σημεία εκτός από τα φαρμακεία, η τιμή του μειώθηκε κατά 20%. Τα φαρμακεία έχουν προκαθορισμένα περιθώρια κέρδους και έτσι είναι αδύνατο να αναπτυχθεί ανταγωνισμός. Με την απελευθέρωση είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις, όπως έγινε σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, στην Ιταλία μετά την απελευθέρωση της διάθεσης οι τιμές μειώθηκαν κατά 6,6%, ενώ στη Δανία οι τιμές μειώθηκαν κατά 5%-15%. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΑΣΑ «σε χώρες όπου η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων γίνεται μόνο από τα φαρμακεία και οι τιμές ελέγχονται σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, η λιανική προ φόρων τιμή ανά μονάδα δραστικής ουσίας είναι υψηλότερη κατά μέσο όρο κατά 27,6%».

Η υπόθεση των ΜΗΣΥΦΑ είναι δυστυχώς ένα ακόμα θλιβερό παράδειγμα στη μικροπολιτική των κομμάτων που μας κυβερνούν. Ξαναθυμίζω τα λόγια του κ. Λουράντου από δηλώσεις του τον Μάρτιο του 2014: «καληνύχτα σας, κύριοι υποστηρικτές ιδιωτικών συμφερόντων, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ». Η υποδοχή του στη Συγγρού και η φωτογράφιση του με τον κ. Βορίδη και τον κ. Καραγκούνη είναι η απόλυτη επιβεβαίωση της
παλαιοκομματικής νοοτροπίας και του πελατειακού κράτους. Με τη συνάντηση αυτή δεν πρόκειται να κερδίσει καμία ψήφο η Ν.Δ., ούτε καν των φαρμακοποιών. Κανένας δεν εκτιμά τις ευκαιριακές σχέσεις.

Παρά την οδυνηρή ήττα της Ν.Δ. στις πρόσφατες Βουλευτικές Εκλογές, υπάρχουν ακόμα πολλοί στη Συγγρού που εξακολουθούν να ρίχνουν νερό στον λαϊκιστικό μύλο του ΣΥΡΙΖΑ. Επιτέλους ας αποφασίσει η Ν.Δ. αν αντιπροσωπεύει τη φιλελεύθερη ιδιωτική οικονομία και τους νόμους τους οποίους η ίδια ψήφισε ή αντιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται τα πάντα σε όλους. Πάντως, η εμπειρία δείχνει ότι ο λαός μεταξύ του αυθεντικού προϊόντος και του μαϊμού προϊόντος, προτιμά το αυθεντικό. Και στην περίπτωση των ΜΗΣΥΦΑ, η Ν.Δ. συμπεριφέρεται σαν μαϊμού ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει μια στροφή προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή να εφαρμόσει τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, τις οποίες παρήγγειλε και πλήρωσε η Ν.Δ.! Αν σας φαίνονται τρελά αυτά, μην ανησυχείτε δεν έχετε τρελαθεί εσείς αλλά «οι άλλοι».

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος Επιχειρήσεων