Σαρωτικές αλλαγές σε φορολογία, ασφαλιστικό

Σαρωτικές αλλαγές σε φορολογία, ασφαλιστικό

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αλλαγές τόσο στη φορολογία όσο και στο ασφαλιστικό σύστημα έρχονται από την 1η Ιουλίου. Τόσο οι προτάσεις των θεσμών όσο και αυτές της ελληνικής κυβέρνησης συγκλίνουν στην ανάγκη αρκετά μέτρα να εφαρμοσθούν άμεσα με στόχο να αποδώσουν στο ελληνικό Δημόσιο τα απαιτούμενα έσοδα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου αυξάνονται οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών ΦΠΑ ανεξάρτητα από το ποια πρόταση θα επικρατήσει (αν βεβαίως επικρατήσει κάποια…). Επίσης, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί αναγνωρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, αρκετές από τις οποίες θα εφαρμοσθούν από την 1η Ιουλίου.

Τα μέτρα στο ασφαλιστικό ξεπερνούν τα 2,6 δισ. ευρώ για το διάστημα 2015-2016, με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, περικοπές συντάξεων, κατάργηση επιδομάτων κ.λπ. Την ίδια στιγμή, αντιμέτωπη με μεγάλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες θα βρεθεί η κυβέρνηση, τις οποίες μάλιστα είχε υποστηρίξει από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε υιοθετηθεί η δική της πρόταση για την απελευθέρωση των αγορών είτε αυτή των δανειστών. Οι τελευταίοι άλλωστε ζητούν κάτι που ζητούσαν και την άνοιξη του 2014 από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ: πλήρη εφαρμογή των συστάσεων της περίφημης εργαλειοθήκης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Οπερ σημαίνει, μεταξύ άλλων, απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση έχει προτείνει εφαρμογή κάποιων εξ αυτών, στις οποίες σίγουρα δεν περιλαμβάνεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Οι δανειστές ζητούν επίσης πλήρη εξάλειψη των ανταποδοτικών τελών και των χρεώσεων υπέρ τρίτων, με την κυβέρνηση να προτείνει δραστική μείωσή τους. Συμφωνία υπάρχει σε ό,τι αφορά το άνοιγμα τεσσάρων «κλειστών» επαγγελμάτων (μηχανικού, αναλογιστή, συμβολαιογράφου και δικαστικού επιμελητή) και ως προς την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή