ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη χωρίς συνέχεια του δανεισμού επιθυμούν οι Γάλλοι

paramoni-tis-elladas-stin-eyropi-choris-synecheia-toy-daneismoy-epithymoyn-oi-galloi-2091435

Την παραμονή της Ελλάδας σε ευρωζώνη και ΕΕ συνεχίζει να επιθυμεί η πλειοψηφία των Γάλλων, τα ποσοστά όμως διαφοροποιούνται ως προς τη συνέχιση του δανεισμού ή την πλήρη ή μερική αποπληρωμή του χρέους.
  
Τα στοιχεία δίνει μια νέα δημοσκόπηση, που έγινε από την εταιρεία Harris Interactive για λογαριασμό του καναλιού της γαλλικής Βουλής LCP. Η δημοσκόπηση καταγράφει το πώς βιώνουν οι Γάλλοι την ελληνική κρίση και ποια είναι η στάση τους απέναντι στην Ελλάδα.
  
Η δημοσκόπηση έγινε το τριήμερο 30 Ιουνίου – 1η Ιουλίου σε ένα δείγμα που θεωρείται αντιπροσωπευτικό 1.032 ατόμων.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία:
  
Παραμονή ή όχι στην ΕΕ και ευρωζώνη
Πλέον των έξι στους δέκα Γάλλους είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη (60%) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (68%). Εξ' αυτών μάλιστα το 20% δηλώνουν να είναι εξαιρετικά θετικοί, ανάμεσά τους κυρίως άτομα με σπουδές και συμπαθούντα την αριστερά και το κέντρο.
  
Συνέχιση του δανεισμού
Τα δύο τρίτα των Γάλλων (64%) εκφράζουν την επιθυμία να σταματήσει η Ευρώπη να δανείζει την Ελλάδα, έναντι του 32% που δηλώνουν το αντίθετο και επιθυμούν τη συνέχιση του δανεισμού. Το 53% των ατόμων που είναι υπέρ, ανήκουν στην αριστερά με σπουδές και διπλώματα στην πλειοψηφία τους. Αντίθετα αυτοί που επιθυμούν τη διακοπή του δανεισμού ανήκουν στο κόμμα του Νικολά Σαρκοζί (84% των συμπαθούντων την παράταξη) που έχει μετονομασθεί «Οι Ρεπουμπλικάνοι», στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν (85%) και άτομα που δεν διαθέτουν το πανγαλλικό δίπλωμα μετά το λύκειο (Μπακαλορεά) (72%)
  
Αποπληρωμή του χρέους
Η πλειοψηφία των Γάλλων (53%) εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποπληρώσει το χρέος της, ενώ μόνο το 4% πιστεύει ότι θα αποπληρώσει το χρέος στο σύνολό του. Παρ' όλα αυτά μια μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων (84%) εκτιμά ότι θα ήθελε ν' αποπληρωθεί τουλάχιστον ένα μέρος του ελληνικού χρέους, ενώ την πλήρη αποπληρωμή ζητούν το 41% των Γάλλων.
  
Για τα αίτια της κρίσης
Σκεπτικισμό ως προς τους πρωταγωνιστές της ελληνικής κρίσης δείχνει η πλειοψηφία των Γάλλων:
Δεν δείχνουν εμπιστοσύνη: στην Άγγελα Μέρκελ το 43%, στην Κριστίν Λαγκάρντ το 43%, αλλά ούτε και στην Ευρώπη (42%). Λίγο λιγότεροι (36%) στον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ.
Τους συμπαθούντες προς την Λαγκάρντ και Μέρκελ τους βρίσκουμε ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους του Σαρκοζί (69% και 67% αντιστοίχως για Λαγκάρντ και Μέρκελ)
Οι προσκείμενοι της αριστεράς εμπιστεύονται περισσότερο τον Φρανσουά Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα με ποσοστά 62% και 53% αντιστοίχως.
Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αποδοχή και υποστήριξη (77%) από τους προσκείμενους στο Αριστερό Μέτωπο (Μελανσόν)