EFSF: Αναγνωρίζει ελληνική χρεοκοπία και κρατά στάση αναμονής

EFSF: Αναγνωρίζει ελληνική χρεοκοπία και κρατά στάση αναμονής

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χρεοκοπία χωρίς επιπτώσεις – προς το παρόν – έκρινε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF) ότι βρίσκεται η Ελλάδα, μετά τη μη πληρωμή της δόσης του Ιουνίου προς το ΔΝΤ. Ο επικεφαλής του Μηχανισμού, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF να μην πυροδοτηθεί η ρήτρα διασταυρούμενης χρεοκοπίας σε αυτή τη φάση και να επανεξεταστεί το θέμα σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επί της ουσίας, ο EFSF δέν θα καταστήσει άμεσα απαιτητά τα δάνεια που έχει διαθέσει στην Ελλάδα, ύψους 130,9 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι είχε το δικαίωμα αυτό λόγω του ότι η χώρα δεν πλήρωσε το ΔΝΤ. Επίσης, αυτό σημαίνει ότι στην παρούσα φάση δεν αναμένεται κάποια αρνητική απόφαση και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναφορικά με τη στήριξη που παρέχει στο τραπεζικό σύστημα. Ταυτόχρονα όμως, ο κ. Ρέγκλινγκ εισηγήθηκε να μην αποποιηθεί και του δικαιώματος να καταστήσει άμεσα απαιτητά τα δάνεια ο Μηχανισμός, παραπέμποντας για αργότερα τις οριστικές αποφάσεις.

Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του ο Μηχανισμός αναγνωρίζει ως πιστωτικό γεγονός-χρεοκοπία το ότι η Ελλάδα δεν πλήρωσε το ΔΝΤ. Γι' αυτό και ο EFSF θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και θα επανεξετάζει την απόφασή του σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή