Μιχελής: Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες

Μιχελής: Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη στιγμή δεν ασχολούμαστε με τα θέματα κεφαλαιοποίησης γιατί όλα τα τεστ που έχουν γίνει δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, δήλωσε ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 Fm, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας.

Οπως ανέφερε, «δεν εκπονούνται σχέδια επί χάρτου», ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει μια σύγχυση στον κόσμο ότι το θέμα της ρευστότητας συνδέεται σώνει και καλά με το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας».

«Εχουν γίνει κατά καιρούς και άλλα, είμαι σχεδόν 100% σίγουρος για να μην πω 200% ότι η ΕΚΤ και ο EFSM παρακολουθούν σε καθημερινή βάση την κεφαλαιακή επάρκεια. Δεν έχει αλλάξει τίποτε», υπογράμμισε ο κ. Μιχελής.

O πρόεδρος του ΤΧΣ τόνισε ότι είναι υπό παρακολούθηση το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των τραπεζών, όπως έχει συμφωνηθεί και δεν υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις. Οπως εκτίμησε, δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες, ενώ πρόσθεσε ότι το πρόβλημα θα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο αν υπάρξει συμφωνία και γίνει επαναπατρισμός καταθέσεων.

«Αυτό που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι ότι ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και δεν χρειάζεται καμιά απολύτως παρέμβαση αυτή τη στιγμή.

Και μάλιστα, εάν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι 8% από τη “Βασιλεία ΙΙΙ” όλες οι ελληνικές τράπεζες είναι σαφώς πάνω από το 8%», επεσήμανε ο κ. Μιχελής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή