ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο τουρισμός το ’14 συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 9% του ΑΕΠ

o-toyrismos-to-14-synevale-amesa-sti-dimioyrgia-toy-9-toy-aep-2092833

Τη σπουδαιότητα του τουρισμού για την ελληνική οικονομία απεικονίζουν τα αναθεωρημένα στοιχεία για τα μεγέθη και την προσφορά του τομέα κατά την περυσινή χρονιά που δημοσιοποίησε, χθες, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙNΣΕΤΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο τουρισμός το 2014 κάλυψε με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις το 76% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Οι εισπράξεις αυτές σχεδόν ισούνται με τις εισπράξεις από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων που εξάγει η χώρα, εξαιρουμένων των εισπράξεων από εξαγωγή πλοίων και καυσίμων. Αν στις ταξιδιωτικές εισπράξεις συνυπολογισθούν και οι εισπράξεις από αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές από τον εισαγόμενο τουρισμό, τότε το σύνολο υπερβαίνει κατά πολύ το σύνολο των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων πλην πλοίων και καυσίμων.

Επίσης, ο τουρισμός πέρυσι συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία τουλάχιστον 9% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται σε 20% έως 25%.

Ο ΣΕΤΕ σημειώνει ότι ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, αφού το 2014 παρουσίασε ανάπτυξη 11,3% ή 1,8 δισ. ευρώ (από 15,2 δισ. ευρώ άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2013 σε 17 δισ. ευρώ το 2014) όταν το συνολικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ σε ονομαστικούς όρους και αυξήθηκε κατά περίπου 0,6% σε πραγματικούς λόγω αποπληθωρισμού. Από κάθε 1 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας υπολογίζεται ότι δημιουργείται επιπλέον 1,2 ευρώ έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας. Για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου αυξάνεται κατά 2,2 ευρώ έως 2,65 ευρώ και το ΑΕΠ της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο τουρισμός είναι ένας κλάδος με μεγάλη διάχυση ωφελειών στην οικονομία.

Για τρεις νησιωτικές περιφέρειες, της Κρήτης του Νοτίου Αιγαίου και του Ιονίου, ο τουρισμός συνεισφέρει άμεσα στη δημιουργία τουλάχιστον 50% του ΑΕΠ των περιφερειών αυτών. Oι εν λόγω περιφέρειες έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα, υποστηρίζοντας την άποψη ότι ο τουρισμός οδηγεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των περιοχών στις οποίες αναπτύσσεται. Επιπροσθέτως, ο τουρισμός, σε συνδυασμό με την εστίαση, προσέφερε στην αιχμή της περιόδου πέρυσι, τουλάχιστον, μία στις τρεις θέσεις μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα πλέον των θέσεων αυτοαπασχολουμένων σε 31.000 μικρά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης. Παράλληλα, στήριξε τα ασφαλιστικά ταμεία σε μία χρονιά που οι υπόλοιπες δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα συνέχισαν να συρρικνώνονται και ως εκ τούτου να μειώνουν τη συνεισφορά τους σε αυτά.

Ο ΣΕΤΕ θεωρεί κρίσιμο στοίχημα για την περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού την αντιμετώπιση της σημαντικότερης αδυναμίας που αντιμετωπίζει ο τομέας, που είναι η εποχικότητα. Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου δείχνουν ότι περίπου το 60% των αφίξεων και των εσόδων πραγματοποιούνται στο τρίτο τρίμηνο του έτους και μόλις το 6% των αφίξεων και το 3% των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο. Επιπλέον, ο Σύνδεσμος συμπληρώνει ότι η αντιμετώπιση της εποχικότητας δεν μπορεί παρά να γίνει με τη συμπλήρωση και τον εμπλουτισμό του βασικού προϊόντος «Ηλιος και Θάλασσα», που άλλωστε αποτελεί και το μεγαλύτερο τουριστικό προϊόν σε όλη την Ευρώπη, και όχι με την καταπολέμησή του.