Αυξήθηκαν οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών με τις 100 δόσεις

Αυξήθηκαν οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών με τις 100 δόσεις

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δεύτερη «έκπληξη» με την οποία ήρθαν αντιμέτωπες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ήταν η συνεχιζόμενη υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις. Μάλιστα, μετά την επιβολή των capital controls αυξήθηκε το ποσοστό όσων επέλεξαν να πληρώσουν το χρέος εφάπαξ.

Αυτό έγινε και για να κερδίσουν τα «δώρα» του νόμου (διαγραφή προσαυξήσεων, προστίμων κ.λπ.) αλλά και για να αποφευχθούν πιθανές συνέπειες ενός «κουρέματος» καταθέσεων.

Μέχρι στιγμής, οι εισπράξεις από τη ρύθμιση έχουν υπερβεί τα 550 εκατομμύρια ευρώ (ή τα 700 εκατομμύρια ευρώ αν προστεθούν και τα έσοδα της ρύθμισης-εξπρές του Μαρτίου) ενώ πλέον ο στόχος για έσοδα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέχρι το τέλος του έτους μοιάζει εφικτός.

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, λιγότερες από 70.000 επιχειρήσεις είχαν ανταποκριθεί στην υποχρέωσή τους για υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων. Επίσης, την Τρίτη, από τα έξι εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων, είχαν υποβληθεί μόλις 2,75 εκατομμύρια. Ακόμη και αν η Δευτέρα βρει τη χώρα με μια συμφωνία, το να επιβληθούν μέχρι τις 20 Ιουλίου περίπου 190.000 δηλώσεις εταιρειών –ο συνολικός τους αριθμός ξεπερνάει τις 250.000– και τρία εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων έως τις 27 Ιουλίου μοιάζει πλέον ανέφικτο. Η λέξη παράταση έχει επιστρέψει και πάλι στο προσκήνιο. Μόνο που αυτή τη φορά, η παράταση θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο τα έσοδα του Δημοσίου. Η καθυστέρηση στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο εμφανίστηκε τόσο μεγάλη υστέρηση εσόδων το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου.

Οι επιχειρήσεις πληρώνουν την πρώτη δόση με την υποβολή της δήλωσης και η καθυστέρηση στη διαδικασία μετέθεσε για αργότερα την έναρξη της αποπληρωμής του φόρου. Πλέον, υπάρχει ο κίνδυνος, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων να μην έχει ολοκληρωθεί καν μέχρι τον Ιούλιο, που σημαίνει νέα αναβολή στην είσπραξη της 1ης δόσης για χιλιάδες εταιρείες.

Μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα για τα φυσικά πρόσωπα. Αν παραταθεί η προθεσμία πέραν της 30ής Ιουλίου, η πρώτη δόση θα καταβληθεί πλέον τον Αύγουστο (σ.σ. απαιτείται σχετική νομοθετική διάταξη, καθώς πλέον οι ημερομηνίες πληρωμής «κλείδωσαν» με τροπολογία). Αυτή η μετάθεση ισοδυναμεί και με αναβολή πληρωμής φόρου ύψους άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή