Αυξήσεις φόρων, εισφορών και ορίων ηλικίας

Αυξήσεις φόρων, εισφορών και ορίων ηλικίας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρά μέτρα για φορολογουμένους, επιχειρήσεις και συνταξιούχους φέρνει το νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται το πρώτο κύμα των προαπαιτουμένων του Μνημονίου που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι με την ελληνική κυβέρνηση. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα εφαρμοστούν αμέσως οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ που θα οδηγήσουν σε αυξήσεις σειράς προϊόντων και υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα σε αρκετά τρόφιμα και στις μεταφορές. Επίσης αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των εταιρικών κερδών στο 29% από 26% σήμερα. Ακόμη, για τις ανωτέρω επιχειρήσεις αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για τα κέρδη του 2015 στο 100% από 80% σήμερα, ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις στο 75% από 55% σήμερα. Για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα μόνο από τη φορολογία ύψους 3,175 δισ. ευρώ καθώς και 450 εκατ. ευρώ το 2016 από την αύξηση της προκαταβολής φόρου.

Πάντως, από το σχέδιο νόμου απουσιάζουν αρκετά μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές, όπως η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών τους, τα μέτρα για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, οι αλλαγές στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η μείωση του ακατάσχετου σε μισθούς και συντάξεις. Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε χωρίς τις διατάξεις για τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από 01.07.2015 έως το τέλος του 2021. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι ασφαλισμένοι που από την 1η Ιουλίου και μετά θα συνταξιοδοτηθούν με βάση τα «κατώτατα όρια», καθώς θα λάβουν την κρατική επιχορήγηση μόνο όταν συμπληρώσουν τα 67 έτη.

Παράλληλα, επιφέρει μεσοσταθμική μείωση συντάξεων 5-6% καθώς αυξάνονται οι εισφορές υπέρ υγείας. Τέλος, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού ημιαυτόματων μέτρων περικοπής δαπανών σε περίπτωση που παρουσιάζεται μηνιαία ή τριμηνιαία απόκλιση από τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σε περιπτώσεις αποκλίσεων οι περικοπές θα ξεκινούν από τους φορείς με τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή