Από πού θα προέλθουν τα 85 δισ. του νέου δανείου

Από πού θα προέλθουν τα 85 δισ. του νέου δανείου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα κεφάλαια που χάθηκαν μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος συμπληρώνεται το ποσό των 85 δισ. ευρώ που θα αποτελέσει το νέο δάνειο της Ελλάδας από Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Οι δανειστές της χώρας έχουν καταρτίσει ένα πακέτο ικανό για να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει στο διάστημα Αυγούστου 2015 – Ιουλίου 2018 τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές, τις οφειλές προς το εσωτερικό της χώρας και να καλύψει πλήρως τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ακόμα και υπό το πιο ακραίο σενάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο πακέτο των 85 δισ. ευρώ θα συμβάλουν:

• Εως 50 δισ. ευρώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Οπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής του μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτιμάται ότι ο ESM θα διαθέσει περί τα 40-50 δισ. ευρώ.

• Με 16 δισ. ευρώ το ΔΝΤ. Πρόκειται για τα δάνεια που έχει εγκρίνει να διαθέσει στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δικού του προγράμματος, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν εκταμιευθεί. Οπότε θα ενσωματωθούν ως δόσεις στο νέο πρόγραμμα.

• Με 10,9 δισ. ευρώ, τα κεφάλαια που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα δεσμευμένα στον EFSF υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά δεν είναι πλέον διαθέσιμα για την Ελλάδα (λόγω της ολοκλήρωσης του προγράμματος), αλλά εκτιμάται ότι θα βρεθεί τρόπος να διατεθούν στη χώρα, από τη στιγμή που θα οριστικοποιηθεί το νέο πρόγραμμα.

• Με 7,7 δισ. ευρώ, που είναι τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMP’s και ANFA’s) για τα επόμενα τρία χρόνια. Και αυτά τα κεφάλαια έχουν «ακυρωθεί» με τη λήξη του δεύτερου προγράμματος, αλλά Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα έχουν εντάξει στον προγραμματισμό για το νέο πακέτο. Με τα 85 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα καλύψει:

• 47 δισ. ευρώ λήξεις ομολόγων και δανείων προς ΔΝΤ.

• έως 25 δισ. ευρώ για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

• 7 δισ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου στο εσωτερικό.

• 6 δισ. ευρώ για επιστροφή ρευστότητας στους κρατικούς φορείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή