Με μετρητά η πρόωρη αποπληρωμή δανείου

Με μετρητά η πρόωρη αποπληρωμή δανείου

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μα για ποιο λόγο απαγορεύεται η πρόωρη εξόφληση δανείου σε μία τράπεζα; Σύμφωνα με την ΠΝΠ, απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολική εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα, με εξαίρεση την αποπληρωμή με μετρητά (που να βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος) ή με έμβασμα από το εξωτερικό. Ο λόγος είναι ότι το σύνολο σχεδόν των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν ενεχυριαστεί ως εγγυήσεις στο ευρωσύστημα, προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να λαμβάνουν έκτακτη ρευστότητα μέσω του ELA. Με λίγα λόγια, οι τράπεζες για να μπορούν να δίνουν το μικρό ποσό των 60 ευρώ ημερησίως στους καταθέτες έχουν δώσει ως εγγύηση το σύνολο των ενήμερων δανείων των νοικοκυριών των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι οι εγχώριες τράπεζες έχουν λάβει μέσω του ELA περίπου 90 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι έχουν δώσει ως εγγυήσεις δάνεια συνολικού ύψους περίπου 130 δισ. ευρώ. Ετσι, αν κάποιος προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του, θα πρέπει αυτό πρώτα να αφαιρεθεί από το καλάθι των εγγυήσεων που έχουν δοθεί στην ΕΚΤ, κάτι που με τη σημερινή κατάσταση ρευστότητας είναι αδύνατο! Σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις νέων δανείων, που αποτελεί κανονικά τη βασική εργασία των τραπεζών, θεωρητικά οι τράπεζες μπορούν σε καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών να δίνουν νέα δάνεια, στην πράξη όμως οι δυνατότητες είναι πολύ περιορισμένες. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, με τη σημερινή κατάσταση ρευστότητας δεν μπορούν να υποστηριχθούν ούτε οι βασικές λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων, ενώ οι δανειοδοτήσεις προς νοικοκυριά έχουν παγώσει. Προσθέτουν ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί οριστικά η αβεβαιότητα, να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να βελτιωθεί ουσιαστικά η ρευστότητα, για να αποκατασταθεί και η ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να υποστηρίζει την πραγματική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή