Μικρή αύξηση στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Μικρή αύξηση στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνθηκε κατά 122 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της ελληνικής οικονομίας στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2015, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το έλλειμμα ανήλθε στα 2,7 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ, παρά τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για τις άμεσες ξένες επενδύσεις δείχνουν ότι οι επενδυτές φέτος απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από την ελληνική οικονομία, καθώς μέσα σε έναν χρόνο κατέγραψαν πτώση 98,4%. Ειδικότερα από τα στοιχεία της ΤτΕ, προκύπτουν τα εξής:

1. Το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε στα 2,5 δισ. ευρώ φέτος από 3,4 δισ. ευρώ πέρυσι. Η συρρίκνωση κατά 26,3% του εμπορικού ελλείμματος προήλθε κυρίως από τη μείωση των εισαγωγών κατά 1,6 δισ. ευρώ. Ταυτοχρόνως, όμως, πτωτικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ.

2. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρέμεινε σταθερό στα 4,3 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 15% και ανήλθαν στα 2,2 δισ. ευρώ φέτος, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι εισπράξεις από τη ναυτιλία. Ωστόσο, αυξητική ήταν και η τάση των πληρωμών για τουρισμό και ναυτιλία, οπότε το πλεόνασμα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.

3. Σημαντική πτώση καταγράφηκε στις κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την Ε.Ε. Εως τα τέλη Μαΐου είχαν εισρεύσει από την Ε.Ε. 597,1 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα τα έσοδα ήταν 1,5 δισ. ευρώ.

4. Αυξημένοι ήταν οι τόκοι που καταβλήθηκαν από την Ελλάδα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2015 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014. Συγκεκριμένα, έφθασαν τα 2,6 δισ. ευρώ από 2,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 9,4% και αντανακλώντας το υψηλότερο κόστος δανεισμού του Δημοσίου από τα έντοκα γραμμάτια.

Σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις που έγιναν στην Ελλάδα, αυτές φέτος, στο συγκεκριμένο πεντάμηνο, ανήλθαν στα 15 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα ήταν 960,9 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό της αβεβαιότητας και του πώς αυτή επηρέασε τους επενδυτές κατά τους προηγούμενους μήνες, οι οποίοι αποφάσισαν να μην στρέψουν τα κεφάλαιά τους στην ελληνική οικονομία.

Πέραν αυτών, τον Μάιο του 2015 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν πλεονασματικό κατά 407,2 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι τον Μάιο ήταν κατά 299,3 εκατ. ευρώ ελλειμματικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή