Σταϊκούρας: Σε «καθοδικό σπιράλ» η οικονομία το τελευταίο εξάμηνο

Σταϊκούρας: Σε «καθοδικό σπιράλ» η οικονομία το τελευταίο εξάμηνο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κριτική ασκεί ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, στην κυβέρνηση για το τι έχει γίνει στην οικονομία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, στο διάστημα αυτό η οικονομία «έκανε αναστροφή και μπήκε σε "καθοδικό σπιράλ" μεγάλης κλίσης», με την κυβέρνηση να είναι «παγιδευμένη σε ιδεοληψίες, μύθους, ψευδαισθήσεις και ενδογενείς αντιφάσεις, χωρίς πολιτική κατεύθυνση, χωρίς σχέδιο και βούληση, χωρίς να δρα».

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει πως το κόστος από «την αποτελμάτωση της οικονομίας» για το Δημόσιο, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι ήδη μεγάλο και «μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και μεγαλύτερο». Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας παραθέτει τα εξής στοιχεία:

1. Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, μετά την ανάκαμψη του 2014, με την απώλεια του εθνικού εισοδήματος να ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ, ενώ ύφεση προβλέπεται και για το 2016.

2. Η ανεργία αυξάνεται και πάλι, μετά τη μικρή μείωσή της το 2014.

3. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει «κατρακυλήσει».

4. Το διαφορικό επιτόκιο (spread) των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

5. Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, μέσω των εκδόσεων εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, έχει αυξηθεί.

Υπολογίζεται ότι από την αύξηση των επιτοκίων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, οι τόκοι που κλήθηκε να πληρώσει το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 171 εκατ. ευρώ ή 5,5%, σε σχέση με τους τόκους που καταβλήθηκαν στο ίδιο εξάμηνο του 2014.

6. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου, το τελευταίο εξάμηνο, και πριν από το κλείσιμό του, καταγράφει σημαντικές απώλειες, ενώ το κόστος για το Δημόσιο από την απώλεια αξίας μετοχών του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες εκτιμάται στα 12,7 δισ. ευρώ.

7. Η χώρα έχει επιστρέψει, ουσιαστικά, στα πρωτογενή ελλείμματα και η μη λογιστική αποτύπωση αυτών οφείλεται στην «εσωτερική στάση πληρωμών», η οποία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ. Κάτι που αποτυπώνεται και στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες στο τέλος Μαΐου 2015 ανήλθαν στα 4,3 δισ. ευρώ, από 3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 (αύξηση κατά 42,5%). Επίσης, τα φορολογικά έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 παρουσίασαν υστέρηση 2,4 δισ. ευρώ από τους στόχους, ενώ οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης εμφάνισαν, από τον Μάρτιο του 2015, πρωτογενή ελλείμματα.

8. Η κυβέρνηση έχει «σκουπίσει» τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, έχοντας προχωρήσει και σε εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό.

Στο τέλος Μαΐου, είχε δανειστεί από τους φορείς, μέσω της σύναψης βραχυπρόθεσμων συμβάσεων δανεισμού (repos), 10,7 δισ. ευρώ.

9. Η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει πλέον διαταραχθεί. Οι καταθέσεις, από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι τον Μάιο του 2015, μειώθηκαν κατά 30 δισ. ευρώ.

10. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έχουν διογκωθεί, και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή