Βρανίτσκι: «Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη όχι επίπληξη»

Βρανίτσκι: «Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη όχι επίπληξη»

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εξομάλυνση της κατάστασης στην Ελλάδα, εν όψει της διαπραγμάτευσης για το τρίτο πακέτο βοήθειας, διαπιστώνει, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι «μπορούν να ζητούν από τους Ελληνες να καταβάλουν προσπάθειες, εφόσον και οι εταίροι είναι πρόθυμοι να τους υποστηρίξουν πραγματικά, και όχι μόνο να τους επιπλήττουν».

Η Ελλάδα και η Ε.Ε. πρέπει να χειριστούν ακόμη πολλά από κοινού, όπως να μεταρρυθμίσουν το οικονομικό και φορολογικό σύστημα και να οργανώσουν την παραγωγή και τις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας, αναφέρει ο πρώην καγκελάριος (το διάστημα 1986-1997), ο οποίος θεωρείται μεγάλος φίλος της Ελλάδας, και εδώ και σχεδόν δεκαπέντε χρόνια διαθέτει κατοικία στην Ιεράπετρα, περνώντας εκεί κάθε χρόνο αρκετούς μήνες και χαρακτηρίζοντας ως «ονειρώδεις διακοπές» τη χρονική περίοδο που βρίσκεται στην Κρήτη.

Στη συνέντευξή του, ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών εκτιμά ως «εποικοδομητικό» το σχεδιαζόμενο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πακέτο ανάκαμψης για την Ελλάδα, ύψους 35 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, καλεί τους υπευθύνους της Ε.Ε. να μην αμφισβητούν αυτή την πρόθεση του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, καθώς και να ζητούν από τους Ελληνες να καταβάλουν προσπάθειες μόνον εφόσον είναι και οι ίδιοι πρόθυμοι να τους υποστηρίξουν πραγματικά και όχι μόνο να τους επιπλήττουν.

Σύμφωνα με τον πρώην καγκελάριο, είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως επίσης υποστήριξη για την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κράτους, ενώ θα πρέπει συγχρόνως να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή