ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμεία: σε τρεις δόσεις οι αναδρομικές μειώσεις

tameia

Σε τρεις ισόποσες δόσεις θα μοιραστούν τελικά οι αναδρομικές μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, με αποτέλεσμα οι περικοπές στις συντάξεις Σεπτεμβρίου (που θα καταβληθούν τέλος Αυγούστου) να περιοριστούν στο ύψος των επιβαλλόμενων εισφορών. Με νέα εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, διευκρινίζεται ότι η επιπλέον εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες και η νέα εισφορά στις επικουρικές συντάξεις θα επιβληθούν μεν από την 1η Ιουλίου, οι αναδρομικές κρατήσεις, όμως, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα επιμεριστούν ισόποσα, σε τρεις δόσεις, στις συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου μείωση της τάξης των 2% στην κύρια σύνταξη και 6% στην επικουρική, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του έτους οι επιβαρύνσεις θα είναι πιο μεγάλες.

Να σημειωθεί ότι, με προηγούμενη εγκύκλιο του υπουργείου, τα αναδρομικά επρόκειτο να παρακρατηθούν μονομιάς από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου, κάτι που θα οδηγούσε σε μείωση του συνολικού εισοδήματος των συνταξιούχων για τον συγκεκριμένο μήνα κατά τουλάχιστον 12%. Με τη νέα εγκύκλιο, η μείωση τον Σεπτέμβριο θα είναι μικρότερη.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 800 ευρώ θα δει τη σύνταξή του μειωμένη κατά 15 ευρώ τον Σεπτέμβριο και κατά 27 ευρώ για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, ενώ από τον Ιανουάριο θα επανέλθει στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα, για μια κύρια σύνταξη 1.200 ευρώ η μείωση του Σεπτεμβρίου θα είναι στα επίπεδα των 20 ευρώ, ενώ για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου θα είναι στα 37 ευρώ.

Και η νέα εγκύκλιος, πάντως, διατηρεί τον διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των κρατήσεων. Ετσι, στις κύριες συντάξεις η επιπλέον εισφορά 2% θα υπολογιστεί επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού, δηλαδή πριν από τις γνωστές περικοπές των μνημονίων, και η πραγματική μείωση θα είναι 3-4%, ανάλογα και με το ύψος της σύνταξης. Στις επικουρικές, το 6% θα παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες συντάξεις.