Η Κομισιόν πιέζει για συμφωνία

Η Κομισιόν πιέζει για συμφωνία

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή πίεση για να εγκριθεί από το σημερινό Eurogroup η συμφωνία για την Ελλάδα που επιτεύχθηκε μεταξύ Αθήνας και θεσμών ασκεί η Κομισιόν, ενώ θετικό σημάδι προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και η σχετική έγκριση της Φινλανδίας χθες. Πάντως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν στα χέρια τους σήμερα δύο προτάσεις να επεξεργαστούν: μία της έγκρισης του νέου μνημονίου και της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του προγράμματος και μία δεύτερη που αφορά την παροχή νέας χρηματοδότησης-γέφυρα προς την Ελλάδα για τον Αύγουστο.

Χθες, η Koμισιόν ανακοίνωσε ότι υιοθέτησε τις αναγκαίες αποφάσεις του Συμβουλίου για το τριετές πρόγραμμα της Ελλάδας, μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Μάλιστα, τα σχετικά έγγραφα διαβιβάστηκαν στο Συμβούλιο ενόψει της συνάντησης του Eurogroup την Παρασκευή, στις 4 το απόγευμα. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, καθώς στο Eurogroup δεν θα συμμετάσχει ο ίδιος, αλλά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλ. Ντομπρόφσκις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EFC) την Πέμπτη το βράδυ, έγινε εκτενέστατη συζήτηση γύρω από το νέο μνημόνιο και κατατέθηκαν πολλές ερωτήσεις προς τον Ελληνα εκπρόσωπο, Γ. Χουλιαράκη, και τους εκπροσώπους των θεσμών. Αρμόδιοι παράγοντες εκπέμπουν θετικό κλίμα από τη συζήτηση, αλλά επισημαίνουν ότι το σημερινό Eurogroup θα είναι δύσκολο. Πάντως, η Κομισιόν κατέστησε σαφές προς όλους ότι το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει όλους τους αναγκαίους όρους (conditionality) για την παροχή του δανείου, ενώ σημείωσε ότι η χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν συνεπάγεται ότι εξασθενεί η προσπάθεια. Απλώς λαμβάνει υπόψη τις νέες –δυσμενέστερες– συνθήκες στην ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά της, χθες η Φινλανδία δήλωσε έτοιμη να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αλ. Στουμπ, ανέφερε ότι «διανύσαμε μεγάλη απόσταση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το μέλλον του ευρώ βρισκόταν σε κίνδυνο, αλλά τώρα έχουμε μια λύση και θα ζήσουμε με αυτήν», αν και προσέθεσε ότι είναι σημαντικό για τη χώρα του να συμμετέχει στο πρόγραμμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Πάντως, ο υπουργός επισήμανε ότι για την Φινλανδία μικρή σημασία έχει αν υπάρξει τώρα μια ολοκληρωμένη συμφωνία για το πλήρες πακέτο διάσωσης ή απλώς ένα δάνειο-γέφυρα, για να αποπληρωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις 20 Αυγούστου

Σε κάθε περίπτωση, το σημερινό Eurogroup, αφού πρώτα εξετάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος ή την παροχή νέου δανείου-γέφυρα. Μάλιστα, η Κομισιόν παραδέχθηκε χθες ότι είναι έτοιμη τόσο για το πρόγραμμα του ESM όσο και για ένα δάνειο-γέφυρα (έχει προετοιμαστεί και το σχετικό κείμενο σύμφωνα με πληροφορίες), αν και υποστήριξε ότι δάνειο-γέφυρα θα χορηγηθεί μόνο ως εφεδρικό σχέδιο.

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου δανείου και ζητά αυτή να φθάσει τα 25 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο αφορά:

• 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (προκαταβολή),

• 7,16 δισ. ευρώ για την εξόφληση τον Οκτώβριο του δανείου-γέφυρα του Ιουλίου,

• 3,2 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου,

• 1,6 δισ. ευρώ για την καταβολή των δόσεων προς το ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο,

• 3 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου στους προμηθευτές του.

Ακόμα, όμως, κι αν το Eurogroup εγκρίνει την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή θα ανέλθει στα 25 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το Reuters ανέφερε χθες ότι η πρώτη δόση θα είναι 23 δισ. ευρώ. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τα κεφάλαια που θα διατεθούν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα είναι τα λιγότερα από αυτά που ζητά η Αθήνα (περί το 1 δισ. ευρώ).

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) που παρουσίασε το Reuters, το συνολικό ποσό χρηματοδότησης της Ελλάδας για τα επόμενα 3 χρόνια ανέρχεται στα 91,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 85,5 δισ. ευρώ είναι δάνεια και τα 6,2 δισ. ευρώ έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Επίσης, προβλέπεται ότι το χρέος θα φθάσει στο 201% του ΑΕΠ το 2016 για να υποχωρήσει στο 160% του ΑΕΠ το 2022 και στο 122% του ΑΕΠ το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται ένας συνδυασμός επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και παροχής περιόδου χάριτος τόσο για την καταβολή των τόκων όσο και του κεφαλαίου των δανείων. Και εκτιμάται ότι δεν είναι απαραίτητο ένα «κούρεμα» του χρέους, όπως ζητά το ΔΝΤ.

Να σημειωθεί ότι χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε πως η Γερμανία «έβγαλε 100 δισ. ευρώ» από την κρίση, μέσω του χαμηλού κόστους δανεισμού –όπως εκτιμούσε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Leibniz– και προσέθεσε ότι το υφιστάμενο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων «δεν είναι ιδανικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή