Σε υποχρεώσεις και τράπεζες τα 22 από τα 23 δισ. της δόσης

Σε υποχρεώσεις και τράπεζες τα 22 από τα 23 δισ. της δόσης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγαλύτερο  τμήμα της πρώτης δόση της νέας δανειακής σύμβασης με τον ESM έλαβε χθες η Ελλάδα. Ειδικότερα, από τα 26 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης η Ελλάδα έλαβε τα 23 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, το μεγαλύτερο μέρος προορίζεται για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μόλις 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του ελληνικού Δημοσίου και την έναρξη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων σε φορολογία και ασφαλιστικό, ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση της πρώτης δόσης, η οποία ανέρχεται συνολικά σε 26 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τέσσερις υποδόσεις:

• 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά, υπό μορφή ομολόγων του ESM, διακρατούνται σε ειδικό λογαριασμό στο Λουξεμβούργο.

• 12,7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Από αυτά τα 7 δισ. ευρώ αφορούν την αποπληρωμή του δανείου-γέφυρα από τον ESM, 3,4 δισ. ευρώ την αποπληρωμή των ομολόγων και των τόκων τους που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, 2,2 δισ. ευρώ κατευθύνονται προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πληρωμή δόσης και τόκων και 100 εκατ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση άλλων δανείων.

• 1 δισ. ευρώ για την έναρξη αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και repos.

• 2,3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Από τα 23 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης σε ρευστό (13 δισ. για υποχρεώσεις συν 10 δισ. για τις τράπεζες), το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ότι «περίπου 12 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο-γέφυρα) και σχεδόν 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί στο ελληνικό Δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή