Αποψη: Οι τρέχουσες τάσεις στις επενδύσεις σε CFDs Δεικτών

Αποψη: Οι τρέχουσες τάσεις στις επενδύσεις σε CFDs Δεικτών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα CFDs Δεικτών αποτελούν ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα νέα επενδυτικά προϊόντα. Πολλοί επενδυτές αντιλαμβάνονται πλέον τα πλεονεκτήματα της τοποθέτησης στην αγορά και της διαπραγμάτευσης των μεταβολών της τιμής σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να απαιτείται να έχουν στην κατοχή τους την υποκείμενη μετοχή. Ωστόσο, με περισσότερους από 20 διαθέσιμους δείκτες μετοχών, η επιλογή μοιάζει πολύ δύσκολη. Για τον λόγο αυτό, παρουσιάζουμε παρακάτω τους πιο δημοφιλείς χρηματιστηριακούς δείκτες αυτήν τη στιγμή.

Ο γερμανικός δείκτης DAX αποτελεί μακράν τη δημοφιλέστερη επιλογή στα CFDs Δεικτών από τους επενδυτές ημέρας, και είναι γνωστό ότι ο DAX αποτελεί και έναν από τους ισχυρότερους δείκτες της αγοράς. Στον δείκτη περιλαμβάνονται 30 από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπως η BMW, η Siemens και η Adidas. Με τη Γερμανία να είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, οι επενδυτές ημέρας θεωρούν ότι ο δείκτης DAX δίνει τον παλμό της ευρωπαϊκής αγοράς, παρέχοντας την τέλεια ισορροπία μεταξύ ρευστότητας και μεταβλητότητας.

Δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές αγορές ανοίγουν νωρίτερα από τις αγορές των ΗΠΑ, οι επενδυτές χρησιμοποιούν την απόδοση του δείκτη DAX και για να εκτιμήσουν τις τάσεις. Συνήθως, ο δείκτης S&P500 ακολουθεί την ίδια πορεία με τον δείκτη DAX. Σε περίπτωση που ο δείκτης S&P δεν ακολουθεί την πορεία του DAX, τότε συνήθως πρόκειται για ένδειξη πως οι επενδυτές πρέπει να αναμένουν μια αντιστροφή της τάσης.

Ο δείκτης DAX καθώς και άλλοι ευρωπαϊκοί δείκτες αντιδρούν έντονα στα οικονομικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να έχουν παρουσιάσει υψηλή μεταβλητότητα στα διάφορα ορόσημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, επειδή η έκθεση του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό χρέος είναι πολύ μικρή, ο δείκτης DAX παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής του επενδυτή.

Για τους επενδυτές που προτιμούν τις μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις, ο δείκτης Euro Stoxx 50 αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή. Ο δείκτης Euro Stoxx 50 παρακολουθεί την πορεία 50 μετοχών από 12 χώρες της Ευρωζώνης και παρέχει στους επενδυτές εξαιρετική έκθεση στις μεγαλύτερες «blue chip» εταιρείες της Ευρώπης. Ο δείκτης Euro Stoxx 50 καλύπτει μετοχές από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Ως εκ τούτου, έχει γίνει αρκετά δημοφιλής, καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την ανάπτυξη που αναμένεται σε όλη την Ευρώπη λόγω του προγράμματος της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων.

Από τους πιο γνωστούς δείκτες είναι ο S&P500, ο οποίος περιλαμβάνει 500 μεγάλες εταιρείες που είναι εισηγμένες είτε στο NYSE είτε στο Nasdaq. Πρόκειται για έναν δημοφιλή δείκτη, καθώς θεωρείται αντιπροσωπευτικός της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ και της πορείας της αμερικανικής οικονομίας. Συνήθως, η άνοδος του δείκτη S&P500 συσχετίζεται με κάποια βελτίωση στην οικονομία των ΗΠΑ.

Αν και ο δείκτης S&P500 αποτελεί μια διαχρονική επενδυτική επιλογή, αυτήν τη στιγμή λειτουργεί περισσότερο ως προσωρινό ασφαλές καταφύγιο από τη μεταβλητότητα των ευρωπαϊκών αγορών. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των ΗΠΑ έχει ολοκληρωθεί και το ενδιαφέρον έχει στραφεί στην Ευρώπη και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η απόδοση του S&P500 πρόσφατα επέδειξε μικρότερη μεταβλητότητα και πλέον είναι πιο εύκολο να προβλεφθεί η πορεία του σε σχέση με κάποιους ευρωπαϊκούς δείκτες, γεγονός που καθιστά τον δείκτη σημαντικό εργαλείο για κάθε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Αυτή τη στιγμή, ο S&P500 διαπραγματεύεται στις 2.110 μονάδες και για τους επενδυτές που αναζητούν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους, η προσθήκη του –ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές– αξίζει τον κόπο.

* Γενικός διευθυντής της Saxo Bank Greece.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή