Μειωμένες οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου

Μειωμένες οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά μειωμένες κατά 3%-4% οι κύριες και κατά 6% οι επικουρικές θα είναι οι συντάξεις που θα λάβουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του Δημοσίου. Αντίστοιχες θα είναι και οι μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ που θα πληρωθούν στους δικαιούχους την ερχόμενη Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη δόση των προβλεπόμενων στο 3ο Μνημόνιο περικοπών και έρχεται σε εφαρμογή του νόμου 4334/2015 που προβλέπει αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, αναδρομικά, από την 1η Ιουλίου, στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, κύριες αλλά και επικουρικές.

Η έμμεση περικοπή για τις κύριες συντάξεις ανέρχεται στο 2% καθώς προβλέπεται η αύξηση της εισφοράς υπέρ ιατροφαρμακευτικής κάλυψης (ΕΟΠΥΥ) από 4% σε 6%. Καθώς όμως, η παρακράτηση γίνεται επί του αρχικού μεικτού ποσού της σύνταξης, δηλαδή χωρίς τον υπολογισμό των κρατήσεων που έχουν επιβληθεί από το 2010 και μετά, η πραγματική μείωση εκτιμάται σε 3% με 4%.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ που το 2010 λάμβανε κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ μεικτά, μετά τις περικοπές των προηγούμενων Μνημονίων, τον Ιούνιο του 2015 έλαβε σύνταξη 912 ευρώ. Σήμερα, η σύνταξή του θα είναι μειωμένη κατά 2% επί του αρχικού ποσού των 1.000 ευρώ, και θα ανέλθει στα 892 ευρώ.

Στις επικουρικές συντάξεις καθιερώθηκε παρακράτηση 6% (δεν υπήρχε πριν), η οποία όμως, βάσει του νόμου και των ερμηνευτικών εγκυκλίων του υπουργείου Εργασίας, έχει υπολογιστεί επί του τελικού,

καταβαλλόμενου ποσού. Μάλιστα, με απόφαση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), η οποία έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Εργασίας, η παρακράτηση 6% επιβάλλεται ανά σύνταξη και όχι ανά δικαιούχο. Δηλαδή, εάν κάποιος συνταξιούχος λαμβάνει δύο επικουρικές συντάξεις, η παρακράτηση θα γίνει και στις δύο. Κάτι που δεν ισχύει στις κύριες συντάξεις, όπου ο δικαιούχος περισσότερων συντάξεων (π.χ. από δικό του δικαίωμα και λόγω θανάτου τού ή της συζύγου) έχει επιλέξει ποια σύνταξη θα μειωθεί.

Ετσι, συνταξιούχος με επικουρική σύνταξη 200 ευρώ πριν από τις περικοπές του 2010, η οποία είχε φθάσει μετά τις μνημονιακές περικοπές στα 157,7 ευρώ, σήμερα, θα λάβει επικουρική σύνταξη της τάξης των 148,3 ευρώ (μεικτά).

Χωρίς περικοπή θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μόνο τα μερίσματα που λαμβάνουν, επιπλέον της κύριας και επικουρικής σύνταξης, περίπου 380.000 συνταξιούχοι από τα Μετοχικά Ταμεία πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση, από σήμερα και έως την Τρίτη που ολοκληρώνεται η πληρωμή των συντάξεων Σεπτεμβρίου, οι 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα υποστούν μειώσεις κατά μέσο όρο 3,5%, που ανάλογα με το ύψος των καταβαλλόμενων παροχών (κύριας και επικουρικής σύνταξης) κυμαίνονται από 8 με 10 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και από 45 με 50 ευρώ σε αυτούς που παίρνουν πάνω από τη μέση σύνταξη.

Καθώς βέβαια, ο νόμος ορίζει ότι οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά, από 1η Ιουλίου, οι περικοπές κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου θα είναι μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά από τις κρατήσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου, σε τρεις ισόποσες δόσεις.

Για παράδειγμα, για μια κύρια σύνταξη της τάξης των 800 ευρώ μεικτά, η μείωση θα είναι κατά 15 ευρώ τον Σεπτέμβριο και κατά 27 ευρώ το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου. Από τον Ιανουάριο, και εφόσον δεν υπάρξουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις, η σύνταξη θα επανέλθει στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα για μια κύρια σύνταξη 1.200 ευρώ η μείωση του Σεπτεμβρίου θα είναι στα επίπεδα των 20 ευρώ, ενώ για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου θα είναι στα 37 ευρώ. Για μια επικουρική της τάξης των 200 ευρώ, η μείωση τον Σεπτέμβριο θα είναι της τάξης των 10 ευρώ και για το επόμενο τρίμηνο της τάξης των 15 ευρώ. Για μια επικουρική 300 ευρώ θα είναι της τάξης των 12 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και 20 ευρώ για το επόμενο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή