Γερμανικό Πρακτορείο: Ενδεχόμενη αναβολή αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

Γερμανικό Πρακτορείο: Ενδεχόμενη αναβολή αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εταίροι-πιστωτές ενδέχεται να αναβάλουν έως το Νοέμβριο την πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος, καθώς ανησυχούν για τις επιπτώσεις των εκλογών στην οικονομία, όπως μεταδίδει το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο (MNI), επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το ΜΝΙ, Αθήνα και δανειστές δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για τα ορόσημα που θα πρέπει να επιτευχθούν προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης.

Η αξιολόγηση του φθινοπώρου, που κανονικά θα πρέπει να αρχίσει τον Οκτώβριο, είναι σημαντική διότι θα κριθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε μετεκλογικό τοπίο. Επίσης, θα συνοδεύεται τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, από την οποία και θα κριθεί η κρίσιμη χρηματοδοτική συνεισφορά του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το MNI, οι συζητήσεις για το χρέος θα είναι ξεχωριστές από την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος στήριξης.

Εάν το Ταμείο κρίνει πως το χρέος δεν έχει ελαφρυνθεί επαρκώς ώστε να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο, μπορεί να αρνηθεί χρηματοδοτική συμμετοχή στο πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει πως οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να επωμιστούν οικονομικά αλλά και πολιτικά το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα έως το 2018.

Αισιοδοξία Σέλινγκ για τήρηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

Την αισιοδοξία του ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση από τις μεταρρυθμίσεις μετά τις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα εξέφρασε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ καθώς, όπως είπε, οι σχετικοί νόμοι έχουν ψηφιστεί με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή.

Ο κύριος Σέλιγκ υπεραμύνθηκε της πρόσφατης συναίνεσης της Αυστρίας στο νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.

Η Αθήνα έχει συνειδητοποιήσει πως πρόκειται «για κάτι σαν μια τελευταία ευκαιρία»,επισήμανε και διευκρίνισε ότι θα υπάρχουν διαρκείς έλεγχοι ως προς την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, ώστε να διαπιστώνεται εάν διασφαλίζεται η σταθερότητα των τραπεζών και εάν υλοποιείται ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Στόχος να μπορέσει να εξέλθει η Ελλάδα από τη δύσκολη κατάσταση

με τις δικές της δυνάμεις, τόνισε.

Ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, θεωρεί ότι αυτό είναι δυνατό ενώ έθεσε χρονικό ορίζοντα τριετίας για την επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, ώστε το κράτος να είναι σε θέση να δώσει και πάλι ώθηση στην οικονομία και να μπορεί να επιστρέψει στις χρηματαγορές.

«Πράσινο φως» για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα είχε δώσει στις 18 Αυγούστου η αυστριακή Βουλή και συγκεκριμένα η αρμόδια για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας υποεπιτροπή της, καθώς δεν απαιτούνταν ψηφοφορία στην ολομέλειά της, στην οποία απλώς έγινε συζήτηση επί της απόφασης κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της.

Υπέρ της πρότασης στην υποεπιτροπή -με την υπερψήφιση της οποίας είχε εξουσιοδοτηθεί ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών να συναινέσει στο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα- είχαν ταχθεί τα δύο κόμματα του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό.

Την πρόταση καταψήφισαν και τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, οι Πράσινοι, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και η «Ομάδα Στρόναχ» του αυστροκαναδού πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT