Στο ναδίρ η μεταποίηση τον Αύγουστο, πτώση της απασχόλησης

Στο ναδίρ η μεταποίηση τον Αύγουστο, πτώση της απασχόλησης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καταγράφει ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης τον μήνα Αύγουστο. O δείκτης έπεσε στις 39.1 μονάδες τον Αύγουστο, σημαντικά χαμηλότερα από το επίπεδο των 50.0 μονάδων, που δείχνει στασιμότητα και από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί σε όλη την ιστορία της έρευνας.

Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική υποχώρηση της παραγωγής σε σύγκριση με τον Ιούλιο και για όγδοο συνεχή μήνα. Τα επίπεδα απασχόλησης στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα τον Αύγουστο μειώθηκαν με ρυθμό λιγότερο σημαντικό από τον Ιούλιο, ωστόσο ήταν ο δεύτερος δριμύτερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της εν λόγω έρευνας. Επιπλέον, οι αδιεκπεραίωτες εργασίες στα εργοστάσια του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας εξακολουθούν να μειώνονται, αποδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη ύπαρξη πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στον τομέα. Ο έλεγχος κεφαλαίων αναφέρθηκε ως ένας από τους λόγους περαιτέρω αύξησης του κόστους εισροών, τον Αύγουστο, ενώ οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών εξακολούθησαν να επιμηκύνονται ως αποτέλεσμα της εξασθενημένης ζήτησης στον τομέα. Από την περαιτέρω σημαντική μείωση της ζήτησης από τις αγορές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, οι εταιρείες δυσκολεύτηκαν να κλείσουν νέες συμφωνίες.

Τα αποτελέσματα του δείκτη PMI, που εκπονείται από τη Markit Economics και παρουσιάζει πρωτογενή στοιχεία που συγκεντρώνονται μηνιαία από απαντήσεις σε ερωτηματολόγια που στέλνονται σε υπεύθυνους προμηθειών 350 εταιρειών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, επιβεβαιώνονται πλήρως από τις εξελίξεις στον τομέα της χαλυβουργίας.

Ομιλος Viohalco

Σε διακοπή της παραγωγής μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και του εργοστασίου της Σιδενόρ στη Θεσσαλονίκη προχώρησε από την περασμένη Δευτέρα ο όμιλος της Viohalco, θέτοντας για δύο εβδομάδες σε διαθεσιμότητα το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται στην παραγωγική διαδικασία. Είχε προηγηθεί η διαθεσιμότητα, από τις 20 Αυγούστου και μέχρι της 15 Σεπτεμβρίου, των 350 εργαζομένων στο εργοστάσιο Αλμυρού Μαγνησίας της δεύτερης χαλυβουργικής εταιρείας του ομίλου, Sovel.

Η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα της καθίζησης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η επιβολή των capial controls από τις 29 Ιουνίου. Κύκλοι της εταιρείας τονίζουν στην «Κ» ότι δεν τίθεται κανένας λόγος ανησυχίας για τους εργαζόμενους και ότι η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της διασφάλισης της βιωσιμότητάς της και των θέσεων εργασίας. Εξηγούν ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εισαγωγή πρώτης ύλης (Scrap), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει η παραγωγική διαδικασία. Κανονικά, τονίζουν, διεξάγονται οι δραστηριότητες της εταιρείας στον τομέα των παραγγελιών (φόρτωση-εκφόρτωση προϊόντων).

Η εξέλιξη, πάντως, κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική για την εγχώρια χαλυβουργία, δεδομένου ότι οι δύο εταιρείες του ομίλου Viohalco είναι αυτές που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες αντοχές στον κλάδο. Να σημειώσουμε ότι στη Χαλυβουργική, συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, το χαλυβουργείο είναι κλειστό από τον Ιούνιο του 2012, με τη διοίκηση της εταιρείας, ωστόσο, να εξακολουθεί να πληρώνει κανονικά μισθούς και εισφορές στους εργαζόμενους.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και η Χαλυβουργία Ελλάδος της οικογένειας Νίκου Μάνεση. Καταγράφοντας συνολικές ζημίες 160 εκατ. ευρώ, μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια και μετά το κλείσιμο στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου τον Φεβρουάριο του 2014, η διοίκηση της βιομηχανίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε περαιτέρω περιορισμό της δραστηριότητάς της, εάν δεν αναστραφεί σύντομα το γενικότερο κλίμα στην αγορά και δεν διορθωθούν στρεβλώσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT