Αποψη: Η ευθύνη της επιχειρηματικότητας

Αποψη: Η ευθύνη της επιχειρηματικότητας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειδή έχουν συμβεί πολλές παρεξηγήσεις σχετικά με τον ορισμό της επιχειρηματικότητας, επιχειρηματικότητα είναι απλώς πόσο εύκολα μπορείς να ανοίξεις μια επιχείρηση και να βρεις χρηματοδότηση.

Η χώρα μας είναι τελευταία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ευκολία σύστασης μιας επιχείρησης.Οσον αφορά τη σύσταση στην Ελλάδα, θέλεις 8.000-10.000 ευρώ με δεκαπέντε (15) πράξεις που χρειάζονται σαράντα (40) ημέρες, αντίθετα στη Δανία 0 ευρώ κόστος με τέσσερις (4) πράξεις και τέσσερις (4) ημέρες, ενώ οκτώ (8) ημέρες αντίστοιχα στη Γαλλία.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση… στην Ελλάδα έβρισκες, μέχρι την έναρξη της κρίσης, τα χρήματα από φίλους, οι δε τράπεζες για να δανείσουν θέλουν εγγυήσεις 100% του δανείου. Σε άλλες χώρες οι τράπεζες δανείζουν στους νέους επιχειρηματίες για έναρξη, εξοπλισμό, εμπόρευμα, με βάση το business plan που υποβάλλουν.

Tρεις είναι, ωστόσο, οι βασικοί λόγοι που συντελούν στην επιλογή μιας χώρας για ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, και αυτοί είναι:

Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων που, παρά τις εξαγγελίες όλων των κυβερνήσεων, παραμένουν απαγορευτικοί για ξένους επενδυτές.

Οι αγκυλώσεις και η συνεχιζόμενη ακαμψία στην αγορά εργασίας συνιστούν σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη επιχειρήσεων.

Η γάγγραινα της γραφειοκρατίας και το επίπεδο της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο γραφειοκρατικό κόστος, σε ποσοστό 35,20%, για τη δημιουργία μιας επιχείρησης μεταξύ των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στον αντίποδα, η Δανία με μηδενικό κόστος.

Οσον αφορά τους φορολογικούς συντελεστές, όχι γενικόλογες και αόριστες πολιτικές προτάσεις, αλλά προτάσεις που στόχο έχουν να ανατρέψουν την υπάρχουσα νοσηρή κατάσταση και τους παράγοντες που υπονομεύουν το επιχειρείν στη χώρα μας, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, όπως:

Απλοποίηση θεσμικού πλαισίου για την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Κατάργηση φορολογίας επί των κερδών για τα δύο (2) πρώτα χρόνια λειτουργίας. Για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 1.000.000 ευρώ εντυπωσιακή μείωση φορολογικών συντελεστών έως 10% και αντίστοιχη αύξηση του μερίσματος των μετόχων.

Κατάργηση της φορολογίας στις νεοφυείς επιχειρήσεις για τα πρώτα πέντε (5) χρόνια λειτουργίας τους.

Σύσταση ειδικής διατραπεζικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων κ.ά.

Η ευελιξία στην αγορά εργασίας ενισχύει την απασχόληση και μειώνει την ανεργία.

Η ελαστικότητα του ωραρίου εργασίας αποτελεί επίσης έναν σημαντικό παράγοντα που λαμβάνουν υπόψη οι επιχειρήσεις που πρόκειται να εγκατασταθούν στη χώρα μας.

Στο θέμα του ωραρίου, όμως, ας δούμε τι μας διδάσκει η διεθνής εμπειρία.

Η ευελιξία του ωραρίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας και συνέβαλε στην ανάπτυξη. Μικρή επιφυλακτικότητα κράτησαν οι χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση τη Βρετανία, όπου ο καταναλωτής αγοράζει όλη τη μέρα για επτά (7) ημέρες την εβδομάδα, ενώ και στη Σουηδία οι καταναλωτές ψωνίζουν από τις πέντε το πρωί ώς τις δώδεκα τα μεσάνυχτα και τις Κυριακές.

Στο Βέλγιο τα καταστήματα night and day λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο, και το 60% του τζίρου τους γίνεται όταν κλείνουν τα άλλα καταστήματα.

Μόνον έτσι στη χώρα μας θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, θα υπάρξει πίεση για τιμές προς τα κάτω, θα ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και όλα θα λειτουργήσουν προς όφελος του Ελληνα καταναλωτή.

Οσον αφορά το επίπεδο διαφθοράς στο Δημόσιο, δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για την ομαλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, την τήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού των επιχειρήσεων και τη θωράκιση σχέσεων πελάτη-κράτους και προμηθευτή-επιχείρησης.

* Αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT