Περισσότεροι τουρίστες με λιγότερα χρήματα στην Ελλάδα

Περισσότεροι τουρίστες με λιγότερα χρήματα στην Ελλάδα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουριστική «απόβαση» πραγματοποίησαν φέτος οι Βρετανοί στη χώρα μας ξεπερνώντας έως και τον Ιούλιο τον αριθμό των Γερμανών επισκεπτών οι οποίοι κρατούν για πάνω από μία δεκαετία την πρωτοκαθεδρία σε επίπεδο αφίξεων από τις ξένες αγορές στον ελληνικό προορισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών αυξήθηκε κατά 14,2% φθάνοντας σε 11,97 εκατ. Με βάση αυτή την εξέλιξη θα πρέπει πλέον να θεωρείται σίγουρη η επίτευξη του ρεκόρ άνω των 26 εκατ. αφίξεων από το εξωτερικό στην Ελλάδα τη φετινή σεζόν. Οι αφίξεις από τη Βρετανία για το επτάμηνο παρουσίασαν αύξηση κατά 29,3% ξεπερνώντας το 1,3 εκατ. Επίσης, οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 23,6% φθάνοντας σε 1,29 εκατ., από τη Γαλλία κατά 7,3% υπερβαίνοντας τις 715.000 και από τις ΗΠΑ κατά 34,8% φθάνοντας τις 395.000. Στον αντίποδα, πτώση κατά 65,2% εμφάνισαν οι αφίξεις από τη Ρωσία φθάνοντας σε 235.000.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το επτάμηνο αυξήθηκαν κατά 6,2% αγγίζοντας τα 7 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τους Βρετανούς τουρίστες αυξήθηκαν κατά 37,2% ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ, από τους Γερμανούς κατά 9,8% υπερβαίνοντας τα 943 εκατ. ευρώ και από τους Αμερικανούς κατά 16,9% ξεπερνώντας τα 400 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Ρώσους τουρίστες μειώθηκαν κατά 69,7% φθάνοντας σε 197 εκατ. ευρώ και από τους Γάλλους κατά 2,2% αγγίζοντας τα 489 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 57% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 64,2% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες. Η αύξηση των εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 6,6%.

Για τον Ιούλιο η αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών περιορίσθηκε σε ποσοστό 4%, κυρίως λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην αγορά το διάστημα μέχρι την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.

Ο αριθμός των αφίξεων ξεπέρασε τα 4,4 εκατ. Τον εν λόγω μήνα αυξητικά κινήθηκε ο αριθμός των τουριστών από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ και πτωτικά από τη Ρωσία και τη Γαλλία. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 3,5% φθάνοντας σε 2,87 δισ. ευρώ. Περισσότερα χρήματα ξόδεψαν τον περασμένο Ιούλιο κατά τις διακοπές τους στη χώρα μας οι Βρετανοί σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αντίθετα, περιόρισαν τις δαπάνες τους οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί τουρίστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή